Carbon steel-guide: How to build natural nonstick (seasoning)

Kolstål-guide: Hur man bygger naturligt nonstick (inbränning)

Har du precis fått en stekpanna i kolstål hem – eller funderar du på att skaffa en?

Oavsett är det viktigt att börja rätt med den här pannan så att du kan njuta av de många fördelarna med detta fantastiska köksverktyg!

Läs också: 5 anledningar att välja en stekpanna i kolstål

Nyckeln till att komma igång med kolstål är att bygga ett bra första lager av inbränning – behandlingen som säkerställer naturlig non-stick. Våra stekpannor levereras helt råa, vilket betyder att du har kontroll över att bygga den perfekta non-stick-yta innan du börjar laga mat.

En av de vanligaste frågorna vi får från kunder handlar om hur man korrekt behandlar en järnpanna/kolstålpanna, så vi har skapat en omfattande guide nedan:

Vad är inbränning?

För att uppnå en slät yta som lagar maten jämnt, förstärker smaker och förhindrar att maten fastnar, rost och korrosion, behöver du behandla din nya panna i en process som kallas inbränning – det innebär att pannan täcks med ett tunt lager olja. Denna olja fyller pannans små ytporer och möjliggör naturlig non-stick.

När du lagar mat kommer fetterna och oljorna i din mat att fortsätta fylla dessa porer och bygga upp ett lager av polymeriserad olja, vilket skapar en slät yta.

Våra kolstålpannor har relativt små och grunda porer. Det betyder att du får ett stabilt lager efter din första inbränning, och du får en superlät yta efter bara några behandlingar. Jämfört med råa gjutjärnspannor som har djupa porer, krävs mer tid för att bygga upp inbränningen och göra ytan slät.

Din första inbränning

Din första inbränning är avgörande för att låsa upp hela potentialen i din kolstålpanna. Den goda nyheten är att det inte är lika svårt att behandla kolstål som till exempel rått gjutjärn.

Det finns många, många sätt att bygga inbränning på. Vi är stora fans av spis-till-ugn-metoden, som ger en perfekt inbränning med tekniken nedan:

  • Tvätta din panna med varmt såpvatten och gnugga bort eventuella oljerester. Beläggningen på din nya panna består av torkad olja som vi applicerar för att skydda pannan och förhindra att den rostar under transport. Om pannan ser repad ut är det bara den skyddande oljan – det spelar ingen roll och försvinner när pannan är ordentligt rengjord och inbränd. Det skyddande oljelagret är inte skadligt att få i sig – men ta bort så mycket som möjligt med varmt vatten och tvål, eventuellt med stålull – då har du bästa förutsättningarna för din inbränning.
  • Placera din järnpanna på låg värme i 2-3 minuter för att öppna järnets porer och säkerställa att all vattenånga avdunstar.
  • Ta bort pannan från spisen och använd en bit hushållspapper för att applicera ett mycket tunt lager olja över hela pannans in- och utsida.
  • Torka pannan igen med en ny bit hushållspapper för att säkerställa att du har ett mycket tunt lager olja.
  • Placera försiktigt den oljade pannan upp och ner i ugnen, på mittenfacket.
  • Sätt ugnen på 200–230°C. Ugnstemperaturen ska vara vid eller något över rökningspunkten för din olja eller vax – vi brukar använda druvkärnolja och värmer ugnen till 220°C.
  • Låt pannan stå i ugnen i en timme vid 200–230°C.
  • Det kan komma rök under processen – det är helt normalt.
  • Efter en timme, stäng av ugnen och låt pannan svalna helt i ugnen.
  • Din panna är nu redo att användas – eller så kan du upprepa processen några gånger till om du vill ha en starkare inbränning.

OBS: Du kan förvänta dig att din panna ändrar färg när du bränner in och lagar mat på den över tid. Omfamna processen – det är det som gör din järnpanna unik!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Hur man återställer naturlig nonstick (seasoning) på din stekpanna med dubbla handtag

Om du precis har gjort en storstädning eller råkat laga sur mat på din stekpanna är det ett bra tillfälle att ge din stekpanna ett...

Läs mer

Så här använder du din stekpanna i kolstål med dubbla handtag

Har du precis fått in en stekpanna med dubbla handtag i dörren och ser fram emot att använda den? Då har vi sammanställt våra bästa...

Läs mer