Griddle Guide: How to Restore Natural Nonstick (Seasoning)

Grillguide: Hur man återställer naturligt nonstick (krydda)

Om du precis har gjort en djuprengöring eller av misstag tillagat sur mat på din stekpanna, kan det vara ett bra tillfälle att ge den ett nytt lager av krydda för att säkerställa att dess naturliga nonstick är bra. Följ de enkla stegen nedan.

Grillmetod / Gasbrännarmetod

Steg 1: Rengör grillen noggrant

Det är viktigt att din grill är helt ren och fri från rost innan du börjar. Så, ge den en grundlig skrubb med varmt vatten och tvål med en grov svamp, borste eller stålull. Du kan torka av med en bit hushållspapper för att se om grillen är ren.

Steg 2: Torka grillen

När grillen är ren och noggrant torkad med en trasa måste vi se till att de sista vattenmolekylerna avdunstar. Det gör vi genom att försiktigt värma grillen i 2-5 minuter på spisen.

Steg 3: Applicera ett tunt lager olja

Tillsätt sedan en liten mängd av en neutral olja som druvkärneolja, vegetabilisk olja, rapsolja eller solrosolja. Vi rekommenderar druvkärneolja eftersom den är relativt billig, smaklös och har en hög rökpunkt på cirka 220 ℃.

Fördela oljan jämnt över ytan på stekpannan med hushållspapper. Använd gärna en tång för att undvika att bränna fingrarna. Det ska nästan inte finnas några oljerester kvar på ytan när du är klar.

Steg 4: Värm grillen på gasolspisen/grillen

Börja med att värma din stekpanna på låg-medelvärme på gasolspisen eller direkt på grillen om du inte har en gasolspis.

Vid behov kan du även använda en induktionsspis, men här beror resultatet mycket på spisens kvalitet och kokplattans storlek, eftersom det finns risk att plattan blir skev om den värms upp snabbt och/eller ojämnt.

När stekpannan värmts långsamt på låg värme kan du höja den till medelhög värme och låta den värmas i ca 5-10 minuter. Det kan ryka lite, så slå på huven om du arbetar inomhus.

Steg 5: Låt grillen svalna

När steken är kryddad kan du låta den svalna långsamt på spisen/grillen. Vänta tills den svalnat helt innan du sätter den på plats.

Ugnsmetod

En annan metod du kan använda för att krydda din stekpanna är ugnsmetoden.

Här måste du använda en olja igen, till exempel druvkärneolja. En utmaning kan vara att grillen är för stor för de flesta vanliga ugnar. Använd i det här fallet den metod som nämns först.

Steg 1: Värm till medelhög värme

Din ugn bör förvärmas till rökpunkten för den olja du har valt. Olika oljor har olika rökpunkter, så det är viktigt att ställa in ugnen på rätt temperatur. Om du använder druvkärneolja bör ugnen ställas in på cirka 220 ℃ eller något högre.

Steg 2: Tillsätt olja

Lägg en liten mängd olja på ytan av din stekpanna och sprid den försiktigt med en bit hushållspapper. Torka sedan igen med en torr bit hushållspapper, lämna bara ett tunt lager olja.

Steg 2: Sätt in grillen i ugnen

Placera en bakplåt på den nedre delen av ugnen för att samla upp eventuell överflödig olja. Placera sedan din stekpanna i ugnen med kokytan nedåt. Låt den värmas i ugnen i cirka en timme.

Efter en timme ska ugnen stängas av. Låt grillen stå i ugnen medan den svalnar. När grillen har svalnat helt är den redo att användas.

Varför behöver kolstål krydda?

När kolstål inte skyddas med ett lager olja blir det känsligt för fukt och rost på grund av sitt höga järninnehåll. Genom att applicera krydda skapas ett skyddande lager av olja som tätar ytan och fyller "porerna" på din stekpanna. Detta resulterar i bildandet av en patina som ger ytan nonstick-egenskaper och förhindrar rost. Det är därför viktigt att ge din stekpanna krydda om den till exempel har rengjorts med vinäger eller en grov svamp/stålull.

Se till att ge grillen ett lager olja och ny krydda om den har använts till mycket sura ingredienser.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke