Rengöringen av din stekpanna av kolstål är mycket viktig för att få de bästa upplevelserna med denna panna.
I den här artikeln tar vi dig igenom 3 tips för att rengöra din stekpanna av kolstål.
Dessa metoder beror på hur mycket mat som har fastnat på pannan efter rengöring.
Varför kan du inte bara använda den tuffaste metoden varje gång?
Det beror på att vi är intresserade av att behålla lika mycket av den naturliga nonstick-kryddan som vi har ägnat lång tid åt att ge pannan.
Metod 1: Torka med hushållspapper
Om du har tillagat något i din panna som inte har fastnat är det enkelt att rengöra. Allt du behöver göra är att ta bort överflödigt fett och matrester med en bit hushållspapper. Sedan är pannan redo för förvaring.
Om det har fastnat några matrester kan du först ta bort dessa med din spatel och sedan torka av pannan med hushållspapper.
Metod 2: Saltmetod
Har du till exempel stekt bacon eller annat kött kan det hända att något har fastnat i pannan. Men denna är lyckligtvis också lätt att ta bort utan att ta bort din krydda, vilket ger naturlig nonstick – och därför bör förbli intakt.
Allt du behöver göra är att applicera grovt salt i stekpannan och lite olja. Bred sedan runt blandningen på tallriken tills de envisa matresterna är borta.
Metod 3: Sjud metod
Om metod 2 inte har räckt för att få bort matrester kan du prova följande metod: Börja med att täcka ytan på pannan med lite vatten och låt det puttra medan du försiktigt skrapar ytan med en träspatel för att ta bort den sista maten rester. Det är dock viktigt att se till att kastrullen blir helt torr efteråt och applicera ett tunt lager olja för att förhindra rostbildning. När dessa steg är klara är den redo för förvaring.
Hur du rengör din panna noggrant
Har du lånat ut din järnpanna till en vän som inte varit riktigt punktlig med våra skötselguider kan det hända att brända matrester eller rost fastnar på ytan. Speciellt om stekpannan har utsatts för vatten/fukt riskerar du rostbildning.
Men frukta inte!
Med denna tvåstegsmetod kan du få din stekpanna i kolstål att se ut som ny:
Obs: Med båda dessa metoder är det nödvändigt att ge din panna en ny krydda efteråt, eftersom dessa tar bort den befintliga kryddningen.
Steg 1: Skrubba pannan
Om det finns matrester på din järnpanna kan du skrubba ytan med en borste, grov svamp eller en klump stålull.
Steg 2: Använd vinäger
Om det fortfarande finns matrester eller rost i stekpannan, så har vi ett sista knep:
1. Blanda lika delar vatten och vinäger i din kolstålspanna och ställ den på medelhög värme på spisen eller grillen.
2. Häll ut blandningen.
3. Skrubba kastrullen noggrant med varmt vatten och tvål för att ta bort eventuella mat- eller rostrester.
4. Efter rengöring är det viktigt att ge din panna ett nytt lager av smaksättning genom att bränna in den med ett tunt lager olja. Detta hjälper till att återuppbygga den skyddande beläggningen och nonstick-effekten.
Skapa en ny smaksättning genom att följa vår guide här .