Rengöringen av din stekpanna i kolstål är mycket viktig för att få den bästa upplevelsen med denna panna.
I den här artikeln går vi igenom 3 tips för hur du rengör din stekpanna i kolstål.
Metoderna beror på hur mycket mat som har fastnat i pannan efter användning.
Varför kan du inte bara använda den tuffaste metoden varje gång?
Det är för att vi vill bevara så mycket som möjligt av den naturliga nonstick-yta vi har lagt tid på att skapa genom inbränning.
Metod 1: Torka med hushållspapper
Om du har lagat något i pannan som inte har fastnat är det enkelt att rengöra. Allt du behöver göra är att ta bort överflödigt fett och matrester med en bit hushållspapper. Därefter är pannan redo att förvaras.
Om det finns lite matrester som fastnat kan du först skrapa bort dem med din stekspade och sedan torka pannan med hushållspapper.
Metod 2: Saltmetoden
Om du till exempel har stekt bacon eller annat kött kan det hända att något fastnat i pannan. Men det är lyckligtvis enkelt att ta bort utan att förstöra din inbränning, som ger den naturliga nonstick-effekten – och därför bör bevaras.
Allt du behöver göra är att strö grovt salt i stekpannan tillsammans med lite olja. Sprid sedan ut blandningen i pannan tills de envisa matresterna är borta.
Metod 3: Koka med vatten
Om metod 2 inte räckte för att få bort matresterna kan du prova följande metod: Börja med att täcka pannans yta med lite vatten och låt det sjuda medan du försiktigt skrapar ytan med en träspatel för att ta bort de sista matresterna. Det är dock viktigt att se till att pannan blir helt torr efteråt och att du applicerar ett tunt lager olja för att förhindra rost. När dessa steg är klara är pannan redo att förvaras.
Så rengör du din panna grundligt
Om du har lånat ut din kolstålpanna till en vän som inte följt våra skötselråd, kan det hända att fastbrända matrester eller rost fastnat på ytan. Särskilt om stekpannan har utsatts för vatten/fukt finns det risk för rost.
Men oroa dig inte!
Med den här tvåstegsmetoden kan du få din stekpanna i kolstål att se ut som ny:
Observera: Med båda dessa metoder är det nödvändigt att ge din panna en ny inbränning efteråt, eftersom den befintliga inbränningen tas bort.
Steg 1: Skrubba pannan
Om det finns matrester i din kolstålpanna kan du skrubba ytan med en borste, grov svamp eller en bit stålull.
Steg 2: Använd ättika
Om det fortfarande finns matrester eller rost i stekpannan har vi ett sista knep:
1. Blanda lika delar vatten och ättika i din kolstålpanna och värm upp på spisen eller grillen på medelvärme.
2. Häll ut blandningen.
3. Skrubba pannan noggrant med hett vatten och diskmedel för att ta bort eventuella mat- eller rostrester.
4. Efter rengöring är det viktigt att ge din panna ett nytt lager inbränning genom att bränna in ett tunt lager olja. Detta hjälper till att återuppbygga det skyddande lagret och nonstick-effekten.
Skapa en ny inbränning genom att följa vår guide här.