How to Avoid Warping your Carbon Steel Pan

Hur du undviker att din kolstålpanna blir skev

En stekpanna i kolstål är en panna för livet – och den blir bara bättre med tiden.

Men det finns några saker du behöver tänka på när du lagar mat med denna fantastiska panna – och du måste särskilt undvika att din kolstålpanna blir skev.

Följ dessa 3 enkla tips för att undvika att din kolstålpanna blir skev:

1. VÄRM ALLTID PANNAN SAKTA

Vi börjar med den vanligaste orsaken till att kolstål blir skevt.

Kolstål består av 99 % järn, och järn expanderar när det blir varmt. Om du värmer din panna för snabbt riskerar du att den blir skev.

Därför rekommenderar vi:

  • Värm pannan på låg värme i några minuter (2–3 av 9 på induktion).
  • Höj temperaturen till medelvärme, också i några minuter (5 av 9).
  • Höj sedan värmen till önskad stektemperatur.
  • Tillsätt olja (neutral smak) kort därefter och låt oljan nå samma temperatur som pannan.
  • Lägg i din mat som är rumstempererad.

2. Ta ut maten ur kylskåpet i god tid

Det här är något många glömmer i vardagsstressen, men det här enkla tipset ger dig bättre stekresultat och tar väl hand om din panna.

Ta ut maten ur kylskåpet i god tid!

När du steker biffar, sikta på att ta ut dem en timme innan stekning så att de når rumstemperatur.

Varför?

Du vet redan att järn expanderar när det blir varmt – och det motsatta händer när pannan kyls ner, så det vill du undvika!

Därför bör du undvika att lägga en iskall biff på din heta panna – inte bara för att du riskerar att pannan blir skev, utan också för att du får ett sämre resultat.

Läs hur du steker den perfekta biffen här→

3. Häll aldrig kallt vatten på en het panna

En hushållsregel du förmodligen redan känner till

Kallt vatten på en het panna är ett big no-no!

Faktum är att det sällan är nödvändigt att använda vatten alls för att rengöra din kolstålpanna.

Läs vår guide om hur du rengör din kolstålpanna här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer