How to fry the perfect steak – The method that never fails

Hur man steker den perfekta biffen – Metoden som aldrig misslyckas

Åhh. Den perfekta biffen. Perfekt rosa i mitten. En bra bryn och en karamelliserad yta.

Att laga den perfekta steken är en konst i sig – en konst som måste läras och övas innan man bemästrar den.

Som sagt, det finns några knep som avsevärt ökar din framgångsgrad med perfekta biffar. Så håll utkik, för i den här artikeln guidar jag dig igenom hur du lagar din biff helt perfekt varje gång.

Börja med en god köttbit

Innan du ens tänker på hur varm din panna ska vara, när du ska salta steken, eller om du ska lägga rosmarin eller timjankvistar i pannan tillsammans med steken, måste du lägga vantarna på en god köttbit.

Ta en tur till din lokala slaktare och låt honom skära några goda köttbitar åt dig. Gärna med en tjocklek på cirka 2 ½ - 3 centimeter vardera.

Biffar du köper i snabbköpet är ofta för tunna. Och de ger dig absolut inte de bästa förutsättningarna för att slå den perfekta biffen. En varg i fårakläder är fortfarande en varg – och en biff av dålig kvalitet går inte att rädda med några bra tips. En god biff kräver en bra bit kött.

Ta ut köttet ur kylen en timme innan tillagning

Du har nu köpt din läckra köttbit, och du kan knappt vänta med att laga din biff.

Ungefär en timme innan du planerar att kasta steken i pannan, ta ut den ur kylen så att den når rumstemperatur.

Det som händer när biffen är kylskåpskall är att pannan svalnar. Och istället för att få en läcker stek, slutar steken med att koka i sin egen juice. Det vill vi inte.

Nu är det dags att tillaga biffen: Så här

Nu måste vi få ner steken i pannan.

  1. Innan den går ner i pannan, krydda dina biffar generöst med gott flingsalt.

  2. Ta fram din bästa panna. Gärna en bra stekpanna i kolstål eller en emaljerad gjutjärnspanna , då de kan nå betydligt högre temperaturer än de klassiska non-stick pannorna.

  3. När din panna är god och varm, släng i dina biffar. Låt steken sitta och forma en ordentlig stekning.

    Det kan vara frestande att lyfta och flytta pannan – men låt den bara sitta. Proteinerna karamelliserar och ger den goda smaken.

  4. När brynet har bildats kommer du lätt att kunna vända på steken och få brynet på andra sidan.

  5. Efter det kan du lägga till kryddor som smör, timjan eller rosmarin, och kanske lite vitlök.

Den helt perfekta, medium-rare biffen har en kärntemperatur på 52 grader Celsius. Om du är helt ny på röda biffar är det värt att investera i en kötttermometer. När du är mer erfaren kan du själv känna om biffen är tillräckligt färdig.

En bra tumregel är att ge steken en minut på varje sida för varje centimeter tjocklek.

Det svåraste steget – låt biffen vila

Biffen är borta från pannan, och du kan knappt vänta med att sätta tänderna i den. Men ta ett andetag och kanske en klunk av det röda vinet du ska dricka till det. Biffen behöver bara vila i cirka fem minuter.

När biffen får vila fördelar sig safterna i steken – och då undviker du att safterna rinner ut på tallriken och blötlägger resten av måltiden.

Receptet på perfekta biffar:

  1. Ta ut steken ur kylen en timme innan tillagning
  2. Hetta upp enstekpanna av kolstål , emaljerad gjutjärnspanna eller en stekpanna av kolstål .
  3. Krydda biffen med flingsalt på båda sidor
  4. När pannan är rykande varm lägger du steken på pannan. En bra sår kommer nu att bildas.
  5. Efter cirka 3 minuter, vänd biffen och tillaga på andra sidan
  6. Tillsätt en rejäl klick smör, örter och vitlök
  7. När steken har fått totalt 2-3 minuter på varje sida, ta bort den från pannan och lägg den på ett galler. Den ska ha en kärntemperatur på cirka 52 grader Celsius.
  8. Låt steken vila i ca 5 minuter. Mal färsk peppar på båda sidor och servera genast.

Bonustips: Välj denna panna

Nu har du förhoppningsvis fullständig behärskning av tekniken när du lagar den perfekta biffen – men vilken panna ska du välja?

När du ska välja vilken panna du ska använda är det viktigt att ha en kastrull som tål höga temperaturer – och som kan hålla värmen.

Om pannan drastiskt sjunker i temperatur när du placerar steken, kommer du att sluta med en tråkig grå biff utan bryn eftersom steken kommer att kokas i sitt eget fett.

Undvik det till varje pris!

Välj istället en stekpanna som kan hålla värmen och ge dig en fantastisk karamelliserad bryn.

Vår rekommendation är att välja enstekpanna av kolstål eller en emaljerad gjutjärnspanna !

Rekommenderade verktyg

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke