How to Use Your Dual-Handle Carbon Steel Frying Pan

Så här använder du din stekpanna i kolstål med dubbla handtag

Har du precis fått in en stekpanna med dubbla handtag i dörren och ser fram emot att använda den? Då har vi sammanställt våra bästa tips och tricks för att få ut mesta möjliga av din stekpanna och ta hand om den på bästa sätt så att den ger dig en livstid av njutning och fantastiska matupplevelser.

Var kan jag använda stekpannan?

Vår stekpanna i kolstål är utformad för matlagning inomhus, utomhus och i ugn. Den är kompatibel med gas, keramik eller till och med induktion. Dessutom är stekpannan också perfekt för att ta med ut i naturen där du kan laga den mest utsökta maten över en lägereld.

NOTE: Om du använder stekpannan på induktion är det viktigt att du värmer stekpannan långsamt och aldrig använder boost-funktionen.

Vad gör en stekpanna i kolstål unik?

Vi valde att tillverka vår stekpanna i kolstål på grund av dess överlägsna värmelagring. Vi tillverkar vår stekpanna i Sverige, där stekpannan bränns med vegetabilisk olja för att uppnå en unik naturlig nonstick och skydda mot rost.

Vad ska jag tänka på när jag lagar mat i min stekpanna?

Kolstål är ett mycket hållbart material, men det finns några saker du bör vara medveten om när du lagar mat med det. Även om det har en värmetolerans på upp till 450°C, är medelvärme vanligtvis tillräckligt för att laga mat jämnt eftersom det behåller värmen så bra. Undvik också att använda sura livsmedel eftersom de kan ta bort kryddningen som bidrar till de goda nonstick-egenskaperna.

En annan sak att komma ihåg är att din stekpanna måste bygga upp en bra krydda innan du använder den för att laga mer känsliga livsmedel för att förhindra att den fastnar. Du bygger upp detta genom att laga mycket mat i pannan och rengöra den ordentligt. Vänta tills du har använt din stekpanna ett tag innan du börjar laga ägg eller fisk - och använd lite extra fett först.

Till sist ska du komma ihåg att kolstål inte gillar fukt eftersom det kan få pannan att rosta. Så oavsett om du förvarar din stekpanna inomhus eller utomhus, se till att den är skyddad från fukt. Din stekpanna är dock inte förstörd även om den blir rostig. Den behöver bara tas bort och sedan behöver pannan brännas i ett lager olja igen. Läs mer om rengöring här

Förvärm din panna

Innan du sätter pannan på spisen måste du se till att du har allt du ska laga. Ta ut maten ur kylskåpet och låt köttet och grönsakerna komma till rumstemperatur innan du lagar mat för bästa resultat;

Innan du börjar steka, placera pannan på låg värme på spisen och låt den värmas upp långsamt och gradvis tills den är fin och varm. Om du värmer din kolstålspanna för snabbt riskerar du att den blir skev. Det är viktigt att välja en låga som passar till pannans botten och inte är för liten, så att pannan får en jämn värmetillförsel. När stekpannan är varm tillsätter du stekfettet och låter det värmas i ca 20 sekunder tills det når samma temperatur som stekpannan. Lägg sedan i det du ska steka.

Håll ett öga på värmen

Vi älskar det faktum att kolstål tål upp till 450 C - men det är sällan den optimala stektemperaturen. Pannan värms upp snabbt och behåller värmen riktigt bra, så du kommer ofta att upptäcka att du behöver mindre värme än väntat.

Om du inte verkligen går in för det med stekpannan direkt över elden eller under grillen i ugnen, rekommenderar vi att du lagar mat på medelvärme. Det brukar räcka för att få en vacker skorpa utan att maten bränns vid.

Till exempel, börja med att värma pannan försiktigt på 2 av 10 på en induktionshäll - och vrid sedan gradvis upp den. Och använd aldrig power-funktionen - den kan få pannan att spricka.

När du är klar med matlagningen är det viktigt att du rengör och underhåller din panna ordentligt för att ta hand om dess kryddor - och lyckligtvis har vi en guide för det också, som du kan läsa här:

Hur du rengör din stekpanna i kolstål med dubbla handtag

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Hur man återställer naturlig nonstick (seasoning) på din stekpanna med dubbla handtag

Om du precis har gjort en storstädning eller råkat laga sur mat på din stekpanna är det ett bra tillfälle att ge din stekpanna ett...

Läs mer

Så rengör du din stekpanna i kolstål med dubbla handtag

En stekpanna i kolstål med dubbla handtag är perfekt för matlagning där du behöver bra värmelagring. Du kan laga allt från mjuka bräserade grönsaker till...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke