Om du precis har gjort en storstädning eller råkat laga sur mat på din stekpanna är det ett bra tillfälle att ge din stekpanna ett nytt lager kryddor för att skydda mot rost och se till att dess naturliga nonstick är bra. Följ de enkla stegen nedan;
Varför behöver kolstål kryddas?
När kolstål inte skyddas med ett lager olja blir det sårbart för fukt och rost på grund av dess höga järnhalt. Genom att krydda skapas ett skyddande lager av olja som tätar ytan och fyller "porerna" i stekpannan. Detta resulterar i att en patina bildas som ger ytan ett polerat utseende och förhindrar rost. Det är därför viktigt att krydda din stekpanna om den har rengjorts med t.ex. vinäger eller en grov svamp/stålull.
Se till att ge din stekpanna en ordentlig omgång.
Se till att ge stekpannan ett lager olja och ny kryddning om den har använts för mycket sura ingredienser.
Grillmetod / Gasflammetod
Steg 1: Rengör stekpannan noggrant
Det är viktigt att din stekpanna är helt ren och rostfri innan du börjar. Ge den därför en grundlig rengöring i varmt vatten och tvål med en grov svamp, borste eller stålull. Du kan torka av med en pappershandduk för att se om stekpannan är ren.
Steg 2: Torka stekpannan
När stekpannan är ren och noggrant torkad med en trasa måste vi se till att de sista vattenmolekylerna avdunstar. Det gör vi genom att värma stekpannan försiktigt i 2-5 minuter på spisen på låg värme så att metallporerna öppnas upp.
Steg 3: Applicera ett tunt lager olja
Ta bort pannan från spisen och använd en pappershandduk för att applicera ett mycket tunt lager olja över hela insidan och utsidan av pannan. Oljan bör vara en neutral olja som druvkärneolja, rapsolja eller solrosolja. Vi rekommenderar druvkärneolja eftersom den är relativt billig, neutral i smaken och har en hög rökpunkt på cirka 220 ℃.
Torka av pannan igen med en ny pappershandduk för att se till att du har ett helt tunt lager olja - pannan ska faktiskt se helt torr ut.
Steg 4: Värm stekpannan på gasspisen / grillen
Börja med att värma din stekpanna på låg medelvärme på gasspisen eller direkt på grillen om du inte har en gasspis.
Vid behov kan du även använda en induktionshäll, men resultatet beror på hällens kvalitet och hällens storlek och det finns risk att stekpannan kan bli skev om den värms snabbt och/eller ojämnt.
När stekpannan värmts upp långsamt på låg värme kan du vrida upp den till medelhög värme och låta den värmas i cirka 5-10 minuter. Det kan ryka lite, så sätt på köksfläkten om du arbetar inomhus. När oljan har slutat ryka är pannan klar.
Steg 5: Låt stekpannan svalna
När stekpannan är genomstekt kan du låta den svalna långsamt på spisen/grillen. Vänta tills den har svalnat helt innan du lägger tillbaka den på plats.
Pannan är nu klar att använda - eller så kan du upprepa processen några gånger till om du vill ha en starkare kryddning. Om du kryddar din panna flera gånger behöver du inte tvätta pannan mellan varje gång - du applicerar bara ett nytt lager olja ovanpå.
Ugnsmetod
En annan metod som du kan använda för att krydda din stekpanna är ugnsmetoden.
Använd även här en olja som druvkärneolja och följ samma steg för att rengöra stekpannan.
Steg 1: Rengör stekpannan noggrant
Det är viktigt att din stekpanna är helt ren och rostfri innan du börjar. Ge den därför en grundlig rengöring i varmt vatten och tvål med en grov svamp, borste eller stålull. Du kan torka av med en pappershandduk för att se om stekpannan är ren.
Steg 2: Torka stekpannan.
När stekpannan är ren och noggrant torkad med en trasa måste vi se till att de sista vattenmolekylerna avdunstar. Det gör vi genom att värma stekpannan försiktigt i 2-5 minuter på spisen på låg värme så att metallporerna öppnas upp.
Steg 3: Applicera ett tunt lager olja
Ta bort pannan från spisen och använd en pappershandduk för att applicera ett mycket tunt lager olja över hela insidan och utsidan av pannan. Oljan bör vara en neutral olja som druvkärneolja, rapsolja eller solrosolja. Vi rekommenderar druvkärneolja eftersom den är relativt billig, neutral i smaken och har en hög rökpunkt på cirka 220 ℃.
Torka av pannan igen med en ny pappershandduk för att se till att du har ett helt tunt lager olja - pannan ska faktiskt se helt torr ut.
Sätt försiktigt in den oljade pannan i ugnen och placera den upp och ner på mittgallret.
Steg 4: Värm stekpannan i ugnen
Sätt på ugnen till 230°C. Ugnstemperaturen bör ligga något över rökpunkten för din olja eller ditt vax - vi brukar använda druvkärneolja och värma ugnen till 230 °C, men om du använder en olja med högre rökpunkt bör ugnen vara varmare.
<
Låt pannan stå i ugnen i en timme vid lämplig temperatur.
Det kan komma lite rök längs vägen - det är bra, det betyder bara att oljan bränns in.
Steg 5: Låt stekpannan svalna
Efter en timme stänger du av ugnen och låter stekpannan stå kvar i ugnen tills den har svalnat helt.
Din stekpanna är nu klar att användas.
Pannan är nu klar att använda - eller så kan du upprepa processen några gånger till om du vill ha en starkare kryddning. Om du kryddar din panna flera gånger behöver du inte diska pannan mellan varje gång - du lägger bara på ett nytt lager olja ovanpå.
<