Även om många professionella kockar svär vid kokkärl i kolstål, är de fortfarande mindre vanliga bland hemmakockar. Frågar du oss är den här typen av pannor helt fantastisk – och alla borde ha minst en i sitt kök.
För att göra det enkelt för dig har vi samlat alla typiska frågor vi får om våra kolstålpannor.
Vi tar upp allt från hur du väljer din nya stekpanna, hur du underhåller den och viktigast av allt, hur du får ut det mesta av pannans fantastiska egenskaper under tillagningen.
Så vad är en stekpanna av kolstål?
Kolstål består av 99 % järn och 1 % kol. Mineralsammansättningen gör pannorna otroligt starka och mångsidiga och kolstålpannor har helt fantastiska värmeegenskaper. Samtidigt gör den höga järnhalten att kastrullerna är reaktiva, vilket gör att pannan kan rosta om den inte behandlas på rätt sätt. Lyckligtvis är det inte så svårt att ge din kolstålspanna en bra smaksättning, som både skyddar mot korrosion och oxidation, samtidigt som pannan bygger upp en fantastisk naturlig nonstick-yta.
Hur kryddar jag min kolstålspanna?
När du behandlar din nya stekpanna av kolstål görs det genom en process som kallas "krydda" - det är processen där du bränner pannan med olja, så den uppnår ett skyddande lager och en naturlig nonstick-yta. Du bör använda lite olja med hög rökpunkt (vi rekommenderar druvkärneolja), som bör spridas på pannan för att fylla de små porerna i strykjärnets yta.
När pannan värms upp vid höga temperaturer sker en så kallad polymerisation av oljan, vilket gör att den härdar och binder till pannans yta som en beläggning. Om den görs på rätt sätt kommer din smaksättning både att skydda pannan från rost och ge en fantastisk naturlig nonstick-yta, vilket gör det möjligt att steka nästan vad som helst.
Se till att din panna är helt ren och torr innan du kryddar den. Det är bättre att använda lite för lite olja än för mycket – ungefär en tesked är perfekt. För mycket olja på pannan kan göra din krydda klibbig, ojämn och riskerar att lätt lossna igen.
När du är redo att krydda din nya panna för första gången, kolla in vår guide till behandling av gjutjärnspannor (krydda) här på sidan. Vi har skrivit en artikel om ämnet med en detaljerad video som visar dig vår föredragna metod i enkla steg – nämligen ugnsmetoden.
Om du har en gasspis kan du även använda den för att krydda pannan och göra din smaksättning.
Hur rengör jag min kolstålspanna?
Vi har skrivit en guide här på sidan om hur du rengör din stekpanna i kolstål. Här är en kort översikt över hur du bör ställa dig till städning. Använd aldrig en diskmaskin!
- Metod 1: Om din panna har fått en bra smaksättning och därför har en slät yta behöver du sällan göra något annat än att torka av pannan med en bit hushållspapper. Om det fortfarande finns matrester på pannan, fortsätt till "metod 2".
- Metod 2: Tillsätt två matskedar grovt salt i pannan och skrubba med en bit hushållspapper för att lossa eventuella matrester. Grovt salt är tillräckligt bra för att ta bort det som kan ha fastnat utan att skada kryddningen i pannan. När allt är borta torkar du av pannan med en ny bit hushållspapper så att det inte blir salt kvar i pannan. Fundera på om pannan behöver en snabb krydda, där du gnider in den med olja och bränner in den kort. Om det fortfarande finns mat fast i pannan vid det här laget, fortsätt till "metod 3".
- Metod 3: Täck stekpannan med ca 1-2 cm vatten och låt sakta koka upp på spisen. Detta bör lossa eventuella matrester som kan ha fastnat. Använd en träspatel eller palett för att skrapa pannan fri från matrester. Det är viktigt att undvika att skrapa med metallredskap, eftersom du riskerar att repa kryddskiktet på pannan. Låt kastrullen svalna, häll ut innehållet i pannan och torka av det med en bit hushållspapper. Gnid in pannan med lite olja innan du sätter tillbaka den på plats – och fundera på om pannan behöver en ny krydda om den har en tendens att fastna och precis har genomgått en tuff rengöring med vatten.
Är det här normalt?
Mörka områden / fläckar / varierande färger: När din stekpanna behandlas korrekt kommer den att utveckla en nonstick-yta som skyddar den från rost och korrosion. Ju mer du använder din gjutjärnspanna, desto bättre blir den – och med tiden blir den mörkare när pannan interagerar med värme, olika matvaror och miljön runt pannan. Detta är helt normalt, och pannan kommer att ändra utseende med tiden när du använder den.
Rost: På grund av det höga järninnehållet i pannorna (99%) kan de tendera att rosta, särskilt i fuktiga miljöer, eller om de inte har använts på länge. Som tur är är det lätt att göra pannan så bra som ny igen.
Skalning: Om du lagar sur mat i pannan kan det uppbyggda oljelagret (krydda) lossna. Detta kan ofta åtgärdas genom att ge din panna en lätt smaksättning eller möjligen en helt ny smaksättning, där du först tar bort alla lösa bitar med stålull, varmt vatten och mild tvål.
Hur lagar jag mat på en stekpanna av kolstål?
Gjutjärnspannor eller kolstålpannor tål temperaturer upp till 650 C, vilket gör att du även kan använda pannorna vid höga stektemperaturer och på så sätt uppnå perfekt bränning på vilken köttbit som helst. Du kan till och med kasta din gjutjärnspanna direkt på grillen eller över öppen eld om du älskar en god grillad smak men ändå vill behålla köttsaften i pannan.
Även om det egentligen inte finns något du inte kan laga i en panna av kolstål, finns det fortfarande vissa livsmedel där du bör välja en annan typ av panna (t.ex. emaljerat gjutjärn). Precis som rågjutjärn är din kolstålspanna "reaktiv", vilket innebär att pannans yta reagerar kemiskt med vissa livsmedel. Om du väljer att laga mycket sur mat i järnpannan, kommer du troligen att behöva ge pannan en ny krydda efteråt.
Sur mat som citrus, tomater, vinäger eller vin kan ta bort beläggningen av härdad olja på din gjutjärnspanna och/eller ge maten en lätt metallisk smak. En snabb sauté av tomater är okej, men undvik långa sjudtider med tomatsås och vin. Vår rekommendation är att du väljer en rostfri stekpanna eller emaljerat gjutjärn när du lagar något med hög syrahalt.
Vilken färg ska pannan ha?
Stekpannor i kolstål (inte att förväxla med gjutjärnspannor) är silverfärgade när du får dem. Färgen ändras drastiskt när du använder pannan, eftersom fler lager av smaksättning byggs upp på pannan. Det är mycket normalt att din panna av kolstål går från ett silver utseende till ett mer brunaktigt, blåaktigt eller nästan svart. Färgen ändras med tiden beroende på vilken typ av mat du lagar, temperaturen och miljön runt pannan – det är helt naturligt och något som gör din gjutjärnspanna unik.
Kan kolstålpannor användas på induktion?
Ja, din kolstålspanna eller gjutjärnspanna kan användas på en induktionsspis. Du kan använda alla Gastrotools kokkärl på både induktionshäll och keramikhäll. Dessutom kan du använda gjutjärnspannor/kolstålpannor på både en grill och över en lägereld.
Det finns dock några saker att vara medveten om när du använder din gjutjärnspanna på induktion:
- När du kryddar din kolstålspanna för första gången bör du använda ugnsmetoden
- Undvik alltid att värma upp pannan för snabbt, eftersom den kan skeva och bli skev. Istället ska du alltid sakta värma upp gjutjärnspannan i 3-4 minuter på låg värme, varefter du kan vrida upp den till 5-7 på din induktionsspis. Använd aldrig Power-funktionen.
- Välj storlek på pannan som passar dina hällar - vi har både 26, 28, och 30 cm.
Hur undviker jag att pannan blir skev och skev?
Alla kokkärl kan skeva om de värms upp för snabbt - eller om de utsätts för snabba temperaturförändringar. Det kan till exempel vara en kall biff på varm panna. Se därför alltid till att låta dina ingredienser tempereras så nära rumstemperatur som möjligt innan du lägger dem på pannan. Och häll aldrig kallt vatten på pannan när den är varm.
Om olyckan är framme finns det tyvärr ingen garanti för att pannan blir helt rak igen – men det har också sällan funktionell betydelse. Det kan dock vara irriterande om du har en induktionsspis, så du kan prova att slå hårt i pannan med till exempel en kavel eller liknande. Då kan du ha tur att pannan rätar ut.
Hur skiljer sig stekpannor i kolstål från gjutjärn och rostfritt stål?
Gjutjärn: Gjutjärn är tyngre än kolstål/gjutjärnspannor. Kolstål värms upp snabbare men svalnar också snabbare – det gör att det är otroligt enkelt att justera temperaturen på dina gjutjärnspannor, samtidigt som gjutjärn håller värmen längre och tar längre tid att värma upp. Ytan på våra kolstålpannor är slätare än gjutjärn – det gör att du snabbt bygger upp en naturlig nonstick-yta och därför behöver mindre olja när du lagar mat. Vill du ha ett komplement till din kolstålspanna rekommenderar vi varmt vår emaljerade gjutjärnspanna , som både har fantastiska värmeegenskaper men även tål syrlig mat och sjudrätter.
Rostfritt stål: Gjutjärnspannor kräver rutinbehandling med olja (krydda) så att pannan kan bygga upp naturlig nonstick. Rostfritt stål kräver ingen behandling men kan inte heller bygga upp naturlig nonstick, så det behövs ofta mer fett vid stekning i rostfritt stål. Som emaljerat gjutjärn kan du använda rostfritt stål för sura livsmedel - eller om du behöver laga något med mycket vätska (t.ex. tomatsås).
För- och nackdelar med stekpannor i kolstål
Fördelar: Kolstålpannor är otroligt hållbara och starka. Precis som gjutjärn är denna panna nästan omöjlig att "förstöra". Proffs- och hemkockar älskar den goda värmekontrollen och enkla hanteringen – och inte minst för att det är mycket svårare att bränna maten. Pannor i kolstål tål otroligt höga temperaturer utan problem, vilket gör pannan perfekt för dig som älskar att laga mat ute på grillen eller över en lägereld.
Överväganden: Även om kokkärl i gjutjärn ofta föredras bland professionella kockar på grund av deras mångsidighet och fantastiska värmeegenskaper, kräver pannorna också lite extra uppmärksamhet. Alla gjutjärnspannor måste smaksättas med olja före användning (krydda), och du bör undvika sura livsmedel. Dessutom är det viktigt att du alltid värmer upp pannan sakta på låg värme - och aldrig vänder upp den helt om du har induktion, eftersom den kan skeva och bli skev.
Men med rätt behandling kommer dina kolstålpannor att hålla för evigt.
Är kolstål nonstick?
Din nya stekpanna i kolstål kommer helt utan nonstick-beläggning. När du gett pannan en bra kryddbehandling, där du bränner ner olja i pannan, kommer du med tiden att uppnå en naturlig nonstick-yta – och sköter du väl om den kommer du att kunna steka nästan vad som helst i pannan.
När du får en helt ny gjutjärnspanna är det viktigt att du tvättar den noggrant och sedan kryddar den med olja, enligt beskrivning i vår guide.
Är kokkärl i kolstål bra för miljön och min hälsa?
Kolstålspannor och gjutjärnspannor innehåller inga skadliga ämnen. Faktum är att våra gjutjärnspannor enbart består av 99 % järn och 1 % kol – och sedan täcker vi den med ett skyddande lager vegetabilisk olja för att skydda pannan från rost under transport. Det där lagret av olja behöver bara tvättas bort när du får det.
Tyvärr innehåller många teflonbeläggningar ämnen som har visat sig vara hälsoskadliga och skadliga för miljön.
Därför är vi också oerhört nöjda med både kolstål/gjutjärnspannor och gjutjärnspannor, som inte innehåller dessa ämnen.
Det enda du bör vara uppmärksam på är att om det är rost på din stekpanna ska du inte använda den förrän du har rengjort den med stålull och kryddat pannan med olja (se vår guide till behandling av gjutjärnspannor).
Hur tunga är kokkärl i kolstål?
Våra kolstålpannor väger faktiskt mindre än gjutjärn. På grund av materialets tjocklek kan du uppleva kastrullerna som tunga – men det är just vikten och tjockleken som ger kastrullerna deras unika värmeegenskaper.
Inget kök ska vara utan en bra panna av kolstål.
Och så fort du har byggt upp en bra naturlig nonstick-yta kan du se fram emot krispigare, saftigare och mer smakrik matlagning.