Brian Mark: Sauce Blanquette

Brian Mark: Sås Blanquette

”Världens enklaste och kanske mest mångsidiga sås.” Så beskriver Brian Mark sås blanquette, och här delar han sitt recept. Såsen är lättare att ta sig an än något som hollandaisesås, och den passar till en otrolig variation av rätter.

Brian Mark är kökschef på den Michelin-stjärniga restaurangen Søllerød Kro och vann det inofficiella världsmästerskapet för kockar, Bocuse d’Or, 2023. En av de saker Brian Mark är särskilt känd för är sina såser, som han har en speciell kärlek till: ”Ägna ditt liv åt sås, för sås är essensen i alla kök.”

Se receptet på danska här

Ingredienser

100 g smör

100 g kycklingbuljong

2 äggulor

1 stor msk fullfet crème fraîche

1 msk smaksatt vinäger – här används dragonvinäger

Salt

Peppar

 

Instruktioner

Koka upp smör och kycklingbuljong i en kastrull. Ställ blandningen åt sidan.

I en annan kastrull eller skål, blanda äggulor, crème fraîche, vinäger, en nypa salt och lite nymalen peppar, och vispa ihop.

Häll långsamt smör- och buljongblandningen i äggblandningen i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer.

Smaka av och justera med salt och peppar.

 

Tips: Få ännu mer smak från din buljong genom att låta färska örter dra i den innan användning. Här används bladpersilja.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS

Confiterad anka med sauterad spenat och apelsinsås

Gör julträffarna läckra och lätta genom att servera denna läckra ankconfit för dina gäster. Det som gör den här rätten enkel är att du kan...

Läs mer

Ölbräserade fläsklägg

Bräserade fläsklägg är fantastisk comfort food under årets kalla månader. Köttet blir otroligt mört efter flera timmars tillagning och såsen får ett otroligt smakdjup av...

Läs mer