”Världens enklaste och kanske mest mångsidiga sås.” Så beskriver Brian Mark sås blanquette, och här delar han sitt recept. Såsen är lättare att ta sig an än något som hollandaisesås, och den passar till en otrolig variation av rätter.
Brian Mark är kökschef på den Michelin-stjärniga restaurangen Søllerød Kro och vann det inofficiella världsmästerskapet för kockar, Bocuse d’Or, 2023. En av de saker Brian Mark är särskilt känd för är sina såser, som han har en speciell kärlek till: ”Ägna ditt liv åt sås, för sås är essensen i alla kök.”
Se receptet på danska här
Ingredienser
100 g smör
100 g kycklingbuljong
2 äggulor
1 stor msk fullfet crème fraîche
1 msk smaksatt vinäger – här används dragonvinäger
Salt
Peppar
Instruktioner
Koka upp smör och kycklingbuljong i en kastrull. Ställ blandningen åt sidan.
I en annan kastrull eller skål, blanda äggulor, crème fraîche, vinäger, en nypa salt och lite nymalen peppar, och vispa ihop.
Häll långsamt smör- och buljongblandningen i äggblandningen i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer.
Smaka av och justera med salt och peppar.
Tips: Få ännu mer smak från din buljong genom att låta färska örter dra i den innan användning. Här används bladpersilja.