Brian Mark: Sauce Bearnaise

Brian Mark: Sås Bearnaise

Lär dig att göra en fransk klassiker, sås bearnaise. Brian Mark ger dig sitt recept på både såsen själv och en hemmagjord bearnaiseessens, som behövs för receptet. Detta recept ger extra essens som du kan förvara i kylskåpet till nästa gång du gör sås bearnaise.

Brian Mark är kökschef på den Michelin-stjärniga restaurangen Søllerød Kro och är känd för sin kärlek till såser samt sin skicklighet i att skapa smakrika såser, perfekta till alla rätter.

Se receptet på danska här

 

Ingredienser

Bearnaiseessens

100 g roscoff-lök, tunt skivad

50 g fransk dragon, hela med blad och stjälkar

20 g bladpersiljestjälkar

10 g pepparrot, skivad

150 g vitvinsvinäger, av god kvalitet

10 svarta pepparkorn

Klarat smör

150 g smör

Sås Bearnaise

2 äggulor

15 g ren bearnaiseessens

10 g vatten

Klarat smör

10 g dragonblad, finhackade

5 g körvel, finhackad

Salt

Peppar

 

Valfritt: köttsaft eller Worcestershiresås för smaksättning

 

Instruktioner

Bearnaiseessens

Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud tills vätskan har reducerats till hälften.

Ta av från värmen och låt essensen svalna till rumstemperatur.

Klarat smör

Klara smöret genom att smälta det försiktigt i en kastrull på låg värme utan att röra om.

När de vita mjölkresterna har sjunkit till botten, ta bort kastrullen från värmen.

Sås Bearnaise

Tillsätt äggulor, salt, peppar, vatten och bearnaiseessens i en kastrull och vispa ihop.

Vispa över låg värme eller i vattenbad för att inkorporera luft i äggblandningen och låta den emulgera.

Häll långsamt i det klarade smöret under konstant vispning. Smöret bör vara runt 50 grader och undvik att använda de mjölkrester som samlats på botten.

Tillsätt dragon och körvel och justera kryddningen efter smak.

 

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
Moules frites with green salad

Moules frites with green salad

Moules frites is a timeless classic: fresh mussels, crispy chips – and served with a fresh green salad à la Cardenau. Francis and Victor Cardenau...

Läs mer
Chicken danoise with pickled cucumbers and plums

Kyckling-danois med inlagda gurkor och plommon

I samarbete med familjen Cardenau har vi tagit fram en serie recept som passar perfekt för våra gjutjärnsgrytor. Följ med oss när vi besöker Victor...

Läs mer