Brian Mark: Chicken Stock

Brian Mark: Kycklingbuljong

Här är Brian Mark Hansens recept på kycklingbuljong, en ofta använd ingrediens i många av rätterna på Michelinrestaurangen Søllerød Kro, där han är kökschef.

Kycklingbuljong är en av hörnstenarna i de flesta kök och en oumbärlig bas i många rätter, som tillför en djup smak som sällan finns i köpevarianter. Den kan användas som bas för soppor, såser, risotto eller vilken rätt som helst som kan lyftas med en rik kycklingsmak.

Se receptet på danska här

Ingredienser

1 kokkyckling

Lite extra kycklingskinn

1 stor gul lök, grovt hackad

1/3 rotselleri, grovt hackad

2 stora morötter, grovt hackade

1/2 stor purjolök, den vita delen, skuren i stora bitar

100 g bladpersilja med stjälkar

20 g färsk timjan

20 g torkade korianderfrön

20 g svartpepparkorn

20 g gröna pepparkorn

Vatten


Instruktioner

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och tillsätt kallt vatten tills allt täcks.

Värm kastrullen tills buljongen sjuder.

Låt kycklingbuljongen sjuda i tre timmar och skumma av eventuellt skum regelbundet.

Sila buljongen.

Plocka köttet från kycklingen och spara det – det kan användas i rätter som vol-au-vent med kyckling och sparris eller frikassé.

Koka upp buljongen och reducera den till 1/3.

Förvara buljongen i kylskåp och använd den till såser, soppor eller risotto.


Tips: Du kan också frysa buljongen så att du alltid har hemmagjord kycklingbuljong redo.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
New Year's snacks: 3 types of oysters and sardines

Nyårssnacks: 3 sorters ostron, lufttorkad skinka och sardiner

Börja nyårsafton med ett litet, välvalt mellanmål som sätter tonen för resten av kvällen. När gästerna anländer är det trevligt att kunna erbjuda något gott...

Läs mer
Moules frites with green salad

Moules frites with green salad

Moules frites is a timeless classic: fresh mussels, crispy chips – and served with a fresh green salad à la Cardenau. Francis and Victor Cardenau...

Läs mer