Brian Mark: How to perfectly cook tournedos

Brian Mark: Hur man tillagar tournedos perfekt

Tournedos är en av de finaste rätter du kan laga med oxfilé, där köttet verkligen får glänsa. Här guidar Brian Mark, kökschef på Søllerød Kro, dig i hur du steker dina tournedos perfekt i pannan.

Brian Marks viktigaste princip är: tillagningstid = vilotid. Det betyder att om du har tillagat dina stekar i sex minuter, bör de också vila i sex minuter – hör mer om varför i videon.

Har du en hel oxfilé som behöver skäras till tournedos? Brian Mark visar också i videon hur du förbereder den.

Se receptet på danska här

Ingredienser

2 tournedos

1 msk druvkärnolja

100 g smör

1 vitlöksklyfta, lätt krossad

Några kvistar färsk timjan

En kvist färsk rosmarin

Salt

Peppar


Instruktioner

Värm en panna på medelhög värme. När pannan är varm, tillsätt druvkärnoljan.

Lägg en snittyta av tournedosen mot den heta pannan och krydda med salt och peppar.

Låt tournedosen karamelliseras utan att röra vid den. När första sidan är karamelliserad, vänd och upprepa processen.

När den andra sidan är karamelliserad, sänk värmen och tillsätt smör, timjan, vitlök och rosmarin.

Ös köttet med smöret medan du avslutar tillagningen efter önskemål.*

Ta bort tournedosen från pannan, häll över smöret och örterna, och låt den vila lika länge som den tillagades.

Skiva, krydda igen och servera.


*Brian Mark steker sina tournedos på hög värme i två minuter på varje sida, och avslutar sedan på låg värme i ytterligare två minuter.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS

Confiterad anka med sauterad spenat och apelsinsås

Gör julträffarna läckra och lätta genom att servera denna läckra ankconfit för dina gäster. Det som gör den här rätten enkel är att du kan...

Läs mer

Ölbräserade fläsklägg

Bräserade fläsklägg är fantastisk comfort food under årets kalla månader. Köttet blir otroligt mört efter flera timmars tillagning och såsen får ett otroligt smakdjup av...

Läs mer