Sol over Gudhjem är Danmarks största mattävling och äger rum på Bornholm varje sommar, där Gudhjems hamn förvandlas till ett kulinariskt mecka för kockar och matentusiaster. Sol over Gudhjem 2024 ägde rum den 22 juni och vanns av Artur Kazaritski.
"Artur visade prov på en mycket hög nivå med båda rätterna. Han hade en berättelse med sin mat som verkligen gick fram." Så förklarade Rasmus Munk varför Artur Kazaritski vann Sol over Gudhjem 2024.
Om du vill ta efter Artur kan du hitta receptet på hans huvudrätt nedan.

Fläsk med svamp och nyponrosblad
Ingredienser
Skinka av fläsk (cirka 6 tunna skivor per portion)
Bruna champinjoner
Nyponrosblad
Karamelliserad lök
Små vita lökar, 1 per portion
100 g smör
30 g farinsocker
2 g salt
10 g sherryvinäger
Köttglasering
100 g reducerad kycklingfond
20 g plommonvinäger
10 g tamari
Nymalen svartpeppar
Tillbehör:
Rädisor
Picklad lök med rabarberkompott
Selleristjälkar
Gröna jordgubbar
Salladslök
Instruktioner
- Skiva fläsket mycket tunt. Ta bort senor.
- Skiva svampen tunt.
- Grilla nyponrosbladen.
- Halvera lökarna och stek dem i smör. När de är karamelliserade på ena sidan, tillsätt socker och vinäger i en mycket het panna.
- Till rabarberkompotten: Skala och tvätta rabarbern. Lägg i en vakuumpåse och förslut. Ångkoka vid 100°C i cirka 15 minuter. Mixa och smaka av med socker, salt och lite citronjuice.
- Koka salladslöken (Artur använde en Quooker till detta steg).
- Montera "paket" med fläsk, svamp, karamelliserad lök och grillade rosblad (6 per portion) på träspett.
- Grilla på yakitorispett, pensla med köttglasering.
- Servera med rädisor, picklad lök med rabarberkompott, selleristjälkar och gröna jordgubbar.
Krispiga pannkakor
Ingredienser
150 g olja
40 g pankoströbröd
30 g vatten
5 g mjöl
5 g salt
Kaffe
Hyrden-ost
Havregryn
Surdeg
Instruktioner
- Blanda olja, panko, mjöl, vatten och salt. Mixa i en Thermomix.
- Stek smeten i en het panna som pannkakor tills de är krispiga och gyllenbruna.
- Torka Hyrden-osten över natten vid 50°C och mixa till pulver.
- När pannkakorna är färdiga, strö över nymalet kaffe, torkad Hyrden-ost, havregryn och surdegspulver.
Surdegspulver
Ingredienser
100 g vetemjöl
100 g vatten
Instruktioner
- Blanda mjöl och vatten och låt stå framme i några dagar tills det blir surt.
- Torka över natten vid 40°C och mixa till pulver när det är torrt.
- Använd cirka 1 tesked per pannkaka och lite i pannkakssmeten.
Ramslöksemulsion
Ingredienser
20 g pastöriserad äggula
Ramslöksolja (efter behov)
Salt (efter smak)
Citronsaft (efter smak)
200 g ramslöksblad
600 g olja
Instruktioner
- Gör ramslöksolja genom att mixa ramslöksblad och olja. Sila blandningen.
- Mixa äggulan med ramslöksolja, salt och citronsaft till en emulsion.
Servera huvudrätten med krispiga pannkakor och ramslöksemulsion.