The The Winning Recipe in Denmark's Largest Cooking Competition

Det vinnande receptet i Danmarks största mattävling

Sol over Gudhjem är Danmarks största mattävling och äger rum på Bornholm varje sommar, där Gudhjems hamn förvandlas till ett kulinariskt mecka för kockar och matentusiaster. Sol over Gudhjem 2024 ägde rum den 22 juni och vanns av Artur Kazaritski.

"Artur visade prov på en mycket hög nivå med båda rätterna. Han hade en berättelse med sin mat som verkligen gick fram." Så förklarade Rasmus Munk varför Artur Kazaritski vann Sol over Gudhjem 2024.

Om du vill ta efter Artur kan du hitta receptet på hans huvudrätt nedan.

Fläsk med svamp och nyponrosblad

Ingredienser

Skinka av fläsk (cirka 6 tunna skivor per portion)

Bruna champinjoner

Nyponrosblad

Karamelliserad lök

Små vita lökar, 1 per portion

100 g smör

30 g farinsocker

2 g salt

10 g sherryvinäger

Köttglasering

100 g reducerad kycklingfond

20 g plommonvinäger

10 g tamari

Nymalen svartpeppar

Tillbehör:

Rädisor

Picklad lök med rabarberkompott

Selleristjälkar

Gröna jordgubbar

Salladslök

Instruktioner

  1. Skiva fläsket mycket tunt. Ta bort senor.
  2. Skiva svampen tunt.
  3. Grilla nyponrosbladen.
  4. Halvera lökarna och stek dem i smör. När de är karamelliserade på ena sidan, tillsätt socker och vinäger i en mycket het panna.
  5. Till rabarberkompotten: Skala och tvätta rabarbern. Lägg i en vakuumpåse och förslut. Ångkoka vid 100°C i cirka 15 minuter. Mixa och smaka av med socker, salt och lite citronjuice.
  6. Koka salladslöken (Artur använde en Quooker till detta steg).
  7. Montera "paket" med fläsk, svamp, karamelliserad lök och grillade rosblad (6 per portion) på träspett.
  8. Grilla på yakitorispett, pensla med köttglasering.
  9. Servera med rädisor, picklad lök med rabarberkompott, selleristjälkar och gröna jordgubbar.

Krispiga pannkakor

Ingredienser

150 g olja

40 g pankoströbröd

30 g vatten

5 g mjöl

5 g salt

Kaffe

Hyrden-ost

Havregryn

Surdeg

    Instruktioner

    1. Blanda olja, panko, mjöl, vatten och salt. Mixa i en Thermomix.
    2. Stek smeten i en het panna som pannkakor tills de är krispiga och gyllenbruna.
    3. Torka Hyrden-osten över natten vid 50°C och mixa till pulver.
    4. När pannkakorna är färdiga, strö över nymalet kaffe, torkad Hyrden-ost, havregryn och surdegspulver.

    Surdegspulver

    Ingredienser

    100 g vetemjöl

    100 g vatten

    Instruktioner

      1. Blanda mjöl och vatten och låt stå framme i några dagar tills det blir surt.
      2. Torka över natten vid 40°C och mixa till pulver när det är torrt.
      3. Använd cirka 1 tesked per pannkaka och lite i pannkakssmeten.

      Ramslöksemulsion

      Ingredienser

      20 g pastöriserad äggula

      Ramslöksolja (efter behov)

      Salt (efter smak)

      Citronsaft (efter smak)

      200 g ramslöksblad

      600 g olja

        Instruktioner

        1. Gör ramslöksolja genom att mixa ramslöksblad och olja. Sila blandningen.
        2. Mixa äggulan med ramslöksolja, salt och citronsaft till en emulsion.

        Servera huvudrätten med krispiga pannkakor och ramslöksemulsion.

        ← Äldre inlägg Nyare inlägg →

        Recept

        RSS
        Moules frites with green salad

        Moules frites with green salad

        Moules frites is a timeless classic: fresh mussels, crispy chips – and served with a fresh green salad à la Cardenau. Francis and Victor Cardenau...

        Läs mer
        Chicken danoise with pickled cucumbers and plums

        Kyckling-danois med inlagda gurkor och plommon

        I samarbete med familjen Cardenau har vi tagit fram en serie recept som passar perfekt för våra gjutjärnsgrytor. Följ med oss när vi besöker Victor...

        Läs mer