Det är en speciell känsla att ta ut sina första lyckade surdegsrullar ur ugnen, och de kommer absolut inte att vara de sista när man väl har upptäckt surdegens fantastiska bakegenskaper. Rullorna är krispiga, luftiga, läckra och perfekta tillsammans med morgonkaffe med smör och en skiva ost.
Du kan baka surdegsrullar på vanlig bakplåt, men de jäser bäst när de gräddas på bakstål, vilket ger en krispig utsida och fuktig insida. Rullorna kan hålla längre än jästbröd eftersom de är gjorda med surdeg, och de fryser bra, så att du alltid har en redo från frysen.
Ingredienser
12-14 semlor
- 50 g fullkorns dinkelmjöl
- 100 g fint vetemjöl
- 250 g vetemjöl
- 340 g rumstempererat vatten
- 180 g mogen surdegsförrätt
- 13 g fint salt
- Olja med neutral smak
Instruktioner
Blanda mjöl och vatten i en skål en timme innan surdegen ska gräddas. Det finns ingen anledning att knåda, bara rör om för att kombinera.
När surdegen är klar, blanda i den. Tillsätt saltet när surdegen är inkorporerad. Blanda degen tills den är homogen.
Överför degen till en plastbehållare eller -bunke smord med ett tunt lager olja med neutral smak.
Nu måste degen vikas: Lyft upp degen och vik den över sig själv. Gör detta fyra gånger så att degen viks på alla fyra sidor.
Upprepa vecken fem gånger till med dessa intervaller: 15 minuter, 15 minuter, 30 minuter, 30 minuter, 60 minuter.
Låt degen jäsa tills den har ökat med ca 50 procent. Jästiden beror på temperaturen och din surdeg.
När den har jäst, ställ in degen i kylen i 12-24 timmar.
Lägg ett bakstål på ett galler i övre halvan av ugnen och förvärm till 230 grader Celsius. Låt ugnen och bakstålet värmas upp i 45-60 minuter.
Vänd ut degen på en ren yta. Använd en degskärare för att dela degen i rullar och lägg dem på bakplåtspapper. Blöt händerna och degskäraren för att förhindra att degen fastnar.
Grädda rullarna i ca 20-25 minuter tills de är krispiga och gyllenbruna.
Låt dem svalna på galler och förvara dem i en lufttät burk.
Tips: Om så önskas kan du baka frallorna med ånga under första halvan av gräddningstiden. Detta gör att degen kan utvecklas ytterligare innan skorpan stelnar.