Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så enkelt är det att laga mat i en stekpanna i rostfritt stål

Varför är stekpannor i rostfritt stål så populära i professionella kök?

5-ply rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget kan laga vad som helst i det.

Dessutom erbjuder rostfritt stål perfekt värmefördelning och temperaturkontroll – helt utan PFAS och andra "smarta beläggningar".

Men varför svär så många hemmakockar fortfarande vid nonstick-beläggning?

Kanske för att de inte vet hur lätt det är att laga mat i rostfritt stål.

Om du följer dessa 7 enkla knep kan du lätt steka allt från ägg till klibbiga fiskar – utan att det fastnar.

1. Ta ut maten ur kylskåpet i förväg

När du lagar mat i rostfritt stål finns det egentligen bara två saker du behöver tänka på: temperatur och timing!

Därför är det superviktigt att du inte lägger en iskall steak på din varma panna – och det finns två anledningar till detta.

För det första, pannans temperatur kommer att sjunka drastiskt, vilket gör att pannan blir för kall för att ge rätt non-stick-effekt.

För det andra, denna drastiska temperaturskillnad kan få din nya panna att skeva, vilket leder till ojämn värmefördelning.

Ta därför ut maten ur kylskåpet ungefär en timme innan du lagar mat så att den hinner nå så nära rumstemperatur som möjligt.

2. Förvärm din panna

Som nämnt tidigare är temperatur och timing avgörande för att steka i rostfritt stål. Därför är det otroligt viktigt att du förvärmer pannan till rätt temperatur innan du lägger i maten.

Först bör pannan värmas upp på låg värme i några minuter, sedan kan du höja till medelvärme – också i några minuter.

Men när är pannan på rätt temperatur?

Det kan du ta reda på genom att göra ”vattentestet”.

3. Vattentestet

Vattentestet är en metod du kan använda för att kontrollera om din panna har rätt temperatur.

Tillsätt helt enkelt lite vatten i din varma panna, och det finns 3 möjliga scenarier som talar om ifall temperaturen behöver justeras:

1. Vattnet avdunstar

Om vattnet avdunstar så fort det träffar pannans yta betyder det att pannan inte är tillräckligt varm. Låt därför pannan värmas några minuter till.

2. Vattnet exploderar i små droppar

Om detta händer betyder det att din panna är lite för varm. Sänk värmen lite och vänta en stund.

3. Vattnet dansar långsamt på ytan

Det här vill vi se! Om vattnet samlas i en stor droppe som långsamt dansar över pannans yta betyder det att temperaturen är perfekt!

Oroa dig inte – med tiden blir du bättre på att värma din panna och behöver inte göra vattentestet varje gång du lagar mat.

4. Tillsätt olja

Du behöver fett när du lagar mat i rostfritt stål. Det är nödvändigt för att skapa en barriär mellan de klibbiga proteinerna i maten och porerna i stålytan.

Det är viktigt att oljan når samma temperatur som pannan innan du lägger i maten.

När oljan har rätt temperatur kommer den att röra sig i vågor över ytan.

5. Lägg i maten

Nu är det dags att lägga i din (rumstempererade) mat.

Och kom ihåg, om du till exempel lägger i en steak, placera den alltid bort från dig själv. På så sätt undviker du att få het olja på dig.

6. Tålamod

Nu kommer kanske den viktigaste punkten. Tålamod!

Även om det kan vara otroligt frestande att kolla den läckra ytan på din steak eller se om ditt stekta ägg är klart, behöver du ha mycket tålamod just nu!

Just nu är Maillard-reaktionen i full gång och ger dina proteiner en härlig stekyta – och så snart detta händer släpper maten av sig själv från pannan.

7. Slösas god smak bort?

Om du följt dessa tips hittills kommer du förhoppningsvis ha perfekt tillagad mat som lätt släpper från pannans yta.

Det kommer ändå finnas delar på pannan där protein fastnat.
Det kallar vi fond, och det kan ge dig massor av fantastisk extra smak.

Så varför inte testa att göra en läcker sås på din fond medan köttet vilar?

Redo att komma igång?

Utforska våra köksredskap i rostfritt stål här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer