Varför är stekpannor i rostfritt stål så populära i professionella kök?
5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget kan laga vad som helst i det.
Dessutom erbjuder rostfritt stål perfekt värmefördelning och temperaturkontroll – utan PFAS och andra “smarta beläggningar”.
Men varför svär så många hemmakockar fortfarande vid nonstick‑beläggning?
Kanske för att de inte vet hur enkelt det är att laga mat i rostfritt stål.
Om du följer dessa 7 enkla knep kan du lätt steka allt från ägg till kladdig fisk – utan att det fastnar.
1. Ta ut maten ur kylskåpet i förväg
När du lagar mat i rostfritt stål finns det egentligen bara två saker du behöver tänka på: temperatur och timing!
Därför är det superviktigt att du inte lägger en iskall biff på din heta panna – och det finns två skäl till det.
För det första, pannans temperatur kommer att sjunka drastiskt, vilket gör att pannan blir för kall för att ge rätt nonstick‑effekt.
För det andra, denna kraftiga temperaturskillnad kan få din nya panna att deformeras, vilket leder till ojämn värmefördelning.
Därför, ta ut maten ur kylskåpet cirka en timme innan tillagning så att den når så nära rumstemperatur som möjligt.
2. Förvärm din panna
Som nämnts tidigare är temperatur och timing avgörande för stekning i rostfritt stål. Därför är det otroligt viktigt att du förvärmer din panna till rätt temperatur innan du tillsätter maten.
Först bör du värma pannan på låg värme i några minuter, därefter kan du höja till medelvärme – också i några minuter.
Men när är pannan vid rätt temperatur?
Det kan du ta reda på med “vattentestet”.
3. Vattentestet
Vattentestet är en metod du kan använda för att kontrollera om din panna har rätt temperatur.
Tillsätt helt enkelt lite vatten i din heta panna, och det finns 3 möjliga scenarier som berättar om temperaturen behöver justeras:
1. Vattnet avdunstarOm vattnet avdunstar så fort det når pannans yta, betyder det att pannan är inte tillräckligt varm. Låt då pannan värmas några minuter till.
2. Vattnet exploderar i små droppar
Om detta händer betyder det att din panna är något för varm. Sänk då värmen något och vänta ett ögonblick.
3. Vattnet dansar sakta på ytan
Detta är vad vi vill se! Om vattnet håller ihop i en större droppe och dansar långsamt över pannans yta, betyder det att temperaturen är perfekt!
Och oroa dig inte. Med tiden blir du bättre på att värma pannan så att du inte behöver göra vattentestet varje gång du lagar mat.
4. Tillsätt olja
Du behöver fett när du lagar mat i rostfritt stål. Det är nödvändigt för att skapa en barriär mellan de klibbiga proteinerna i din mat och stålens yta.
Det är viktigt att oljan når samma temperatur som pannan innan du lägger i maten.
När oljan har rätt temperatur kommer den att röra sig som små vågor över ytan.
5. Tillsätt maten
Nu är det dags att lägga i din (rumstempererad) mat.
Och kom ihåg, om du till exempel lägger en biff i pannan – placera den alltid bort från dig själv. På så sätt undviker du att få varm olja på dig.
6. Tålmodighet
Här kommer (kanske) det viktigaste tipset: tålamod!
Även om det kan vara väldigt frestande att kontrollera den läckra skorpan på din biff eller se om ditt stekta ägg är klart, måste du ha gott om tålamod nu!
Just nu pågår Maillard‑reaktionen för fullt och ger dina proteiner den delikata ytan – och så snart den är klar släpper maten själv från pannan.
7. Går god smak till spillo?
Om du följt dessa tips hittills kommer du förhoppningsvis ha perfekt lagad mat som lätt frigör sig från pannans yta.
Dock finns det fortfarande platser på pannan där protein fastnat.
Detta kallas fond, och det kan ge mycket fantastisk extra smak.
Så varför inte prova att göra en ljuvlig pannesås med din fond medan köttet vilar?
Redo att komma igång?