How to Clean Your Carbon Steel Griddle

Så rengör du din stekplatta i kolstål

En stekplatta i kolstål är perfekt för att laga mat till många personer. Du kan göra allt från en härlig brunch till perfekta smashburgare. Dessutom är stekplattan otroligt mångsidig, eftersom den kan användas på induktion, gas, grill och över öppen eld.

Men hur ska en stekplatta rengöras efter användning? Det berättar vi i den här guiden.

Så rengör du en stekplatta efter användning

Om du har annat köksredskap i kolstål, som till exempel en kolstålsstekpanna, känner du troligen redan till metoderna. Rengöring av en stekplatta är identisk med hur man rengör en kolstålsstekpanna – och som tur är, det är ganska enkelt. Läs vidare här:

Metod 1: Torka med hushållspapper

Om du har lagat något på stekplattan som inte har fastnat, är det enkelt att rengöra den. Allt du behöver göra är att ta bort överflödigt fett och matrester med ett hushållspapper. Därefter är plattan redo att förvaras.

Metod 2: Saltmetoden

Om du har stekt burgare eller annat kött kan det hända att något fastnar på plattan. Lyckligtvis är det enkelt att ta bort utan att förstöra indbränningen, som gör plattan nonstick – och därför bör bevaras.

Allt du behöver göra är att strö grovt salt på stekplattan och tillsätta lite olja. Fördela blandningen över plattan tills de envisa matresterna är borta.

Metod 3: Låt sjuda-metoden

Om metod 2 inte räckte för att få bort matresterna, kan du prova följande tillvägagångssätt: Börja med att hälla lite vatten på stekplattan och låt det sjuda medan du försiktigt skrapar ytan med en träspatel för att få bort resterna. Det är dock viktigt att se till att plattan är helt torr efteråt och att du applicerar ett tunt lager olja för att förhindra rost. När detta är klart kan plattan förvaras.

Så djuprengör du en stekplatta

Om du har lånat ut din stekplatta till en vän som inte följt våra skötselråd, kan det hända att fastbrända matrester eller rost har satt sig på plattan. Särskilt om plattan har utsatts för vatten eller fukt ökar risken för rost.

Men oroa dig inte!

Med denna tvåstegsmetod kan du få din stekplatta att se ut som ny:

Obs: Vid båda dessa metoder är det nödvändigt att ge stekplattan en ny indbränning efteråt, eftersom rengöringen tar bort den befintliga skyddsytan.

Steg 1: Skrubba stekplattan

Om det finns matrester på plattan kan du skrubba ytan med en borste, grov svamp eller en bit stålull.

Steg 2: Använd ättika

Om det fortfarande finns matrester eller rost på stekplattan har vi ett sista knep:

1. Blanda lika delar vatten och destillerad ättika i stekplattan och värm den på medelvärme på spisen eller grillen.

2. Häll ut blandningen.

3. Skrubba plattan ordentligt med varmt vatten och diskmedel för att ta bort alla mat- eller rostfläckar.

4. Efter rengöring är det viktigt att ge stekplattan ett nytt lager indbränning genom att bränna in ett tunt lager olja. Detta hjälper till att återuppbygga det skyddande lagret och nonstick-effekten.

Skapa en ny indbränning genom att följa vår guide här.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Hur man återställer naturlig nonstick (seasoning) på din stekpanna med dubbla handtag

Om du precis har gjort en storstädning eller råkat laga sur mat på din stekpanna är det ett bra tillfälle att ge din stekpanna ett...

Läs mer

Så här använder du din stekpanna i kolstål med dubbla handtag

Har du precis fått in en stekpanna med dubbla handtag i dörren och ser fram emot att använda den? Då har vi sammanställt våra bästa...

Läs mer