En bra gryta i rostfritt stål är en verklig trotjänare i köket som kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Här är de viktigaste tipsen för att få dina grytor att hålla hela livet – och samtidigt se fina ut.
Tips 1: Undvik att tillsätta salt direkt
Om du tillsätter salt i din gryta (t.ex. salt i kokande vatten) direkt, riskerar du att få punktkorrosion på ytan. Det innebär små hål i stålets yta.
Det påverkar egentligen inte grytans funktion, men när skadan väl är skedd finns det inget att göra – och problemet är enkelt att förebygga. Vänta helt enkelt tills innehållet i grytan är varmt innan du tillsätter salt.
Tips 2: Torka omedelbart
Grytor i rostfritt stål tål det mesta – de är rostfria, så vatten skadar dem inte. Men om du vill undvika fläckar och mineralavlagringar från vattnet (när det avdunstar) bör du torka dem torra direkt med en kökshandduk – och undvik diskmaskinen.
Annars kommer du ofta att få kalkavlagringar – särskilt om du bor i ett område med hårt vatten.
Har skadan redan skett?
Läs då hur du tar bort kalk här→
Tips 3: Låt grytan svalna
Du vet kanske redan att grytor och pannor kan bli skeva om de utsätts för stora temperaturskillnader – detta gäller även grytor i rostfritt stål. Samma sak gäller våra stekpannor i kolstål och gjutjärn.
Därför ska du aldrig använda kallt vatten i en het gryta. Låt grytan svalna lite först och använd istället varmt vatten vid rengöring.
Läs hur du rengör dina grytor och pannor i rostfritt stål här→
Redo att sätta igång?