How to use Stainless Steel Pots

Hur man använder grytor i rostfritt stål

En bra gryta i rostfritt stål är en verklig trotjänare i köket som kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Här är de viktigaste tipsen för att få dina grytor att hålla hela livet – och samtidigt se fina ut.

Tips 1: Undvik att tillsätta salt direkt

Om du tillsätter salt i din gryta (t.ex. salt i kokande vatten) direkt, riskerar du att få punktkorrosion på ytan. Det innebär små hål i stålets yta.

Det påverkar egentligen inte grytans funktion, men när skadan väl är skedd finns det inget att göra – och problemet är enkelt att förebygga. Vänta helt enkelt tills innehållet i grytan är varmt innan du tillsätter salt.


Tips 2: Torka omedelbart

Grytor i rostfritt stål tål det mesta – de är rostfria, så vatten skadar dem inte. Men om du vill undvika fläckar och mineralavlagringar från vattnet (när det avdunstar) bör du torka dem torra direkt med en kökshandduk – och undvik diskmaskinen.

Annars kommer du ofta att få kalkavlagringar – särskilt om du bor i ett område med hårt vatten.

Har skadan redan skett?

Läs då hur du tar bort kalk här→


Tips 3: Låt grytan svalna

Du vet kanske redan att grytor och pannor kan bli skeva om de utsätts för stora temperaturskillnader – detta gäller även grytor i rostfritt stål. Samma sak gäller våra stekpannor i kolstål och gjutjärn.

Därför ska du aldrig använda kallt vatten i en het gryta. Låt grytan svalna lite först och använd istället varmt vatten vid rengöring.

Läs hur du rengör dina grytor och pannor i rostfritt stål här→

Redo att sätta igång?

Utforska våra grytor och pannor i rostfritt stål här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer