Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök?
5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget kan laga vad som helst i det.
Dessutom erbjuder rostfritt stål perfekt värmefördelning och temperaturkontroll - fritt från PFAS och andra "smarta beläggningar".
Men varför svär så många hemkockar fortfarande vid nonstick-beläggning?
Kanske för att de inte vet hur lätt det är att laga mat i rostfritt stål.
Om du följer dessa 7 enkla knep kan du enkelt steka allt från ägg till kladdig fisk – utan att det fastnar.
1. Ta ut maten ur kylen i förväg
När du lagar mat i rostfritt stål är det faktiskt bara två saker du behöver vara uppmärksam på: Temperatur och timing!
Därför är det superviktigt att du inte lägger en iskall biff på din varma panna – och det finns två anledningar till det.
För det första kommer pannans temperatur att sjunka drastiskt, vilket gör din panna för kall för att ge den korrekta non-stick-effekten.
För det andra kan denna drastiska temperaturförändring få din nya panna att skeva, vilket resulterar i ojämn värmefördelning.
Ta därför ut din mat ur kylen ungefär en timme före tillagning så att den når så nära rumstemperatur som möjligt.
2. Förvärm din panna
Som nämnts tidigare är temperatur och timing avgörande för stekning i rostfritt stål. Och därför är det otroligt viktigt att du förvärmer din panna till rätt temperatur innan du lägger till din mat.
Först ska din panna värmas på låg värme i några minuter, varefter du kan höja värmen till medelvärme – också i några minuter.
Men när har pannan rätt temperatur?
Du kan ta reda på det genom att göra "vattentestet".
3. Vattentestet
Vattentestet är en metod du kan använda för att kontrollera om din panna har rätt temperatur.
Tillsätt bara lite vatten i din heta panna, och det finns 3 möjliga scenarier som talar om för dig om temperaturen behöver justeras:
1. Vatten avdunstarOm vattnet avdunstar så fort det träffar kastrullens yta betyder det att pannan inte är tillräckligt varm . Låt därför pannan värmas upp ytterligare några minuter.
2. Vatten exploderar till små droppar
Om detta händer betyder det att din panna är lite för varm . Så sänk värmen något och vänta en stund.
3. Vatten dansar långsamt på ytan
Detta är vad vi vill se! Om vattnet ligger kvar i en stor droppe och dansar långsamt över ytan av pannan betyder det att temperaturen är perfekt !
Och oroa dig inte. Med tiden kommer du att bli bättre och bättre på att värma upp din panna så att du inte behöver göra vattentestet varje gång du lagar mat.
4. Tillsätt olja
Du behöver fett när du lagar mat i rostfritt stål. Det är nödvändigt att skapa en barriär mellan de klibbiga proteinerna i din mat och porerna i stålytan.
Det är viktigt att oljan når samma temperatur som själva pannan innan maten tillsätts.
När oljan har rätt temperatur kommer den att skvalpa över ytan .
5. Lägg till mat
Nu är det dags att lägga till din (rumstempererade) mat.
Och kom ihåg , om du till exempel lägger en biff i pannan, lägg den alltid borta från dig själv. På så sätt slipper du få på dig het olja.
6. Tålamod
Nu till den (kanske) viktigaste punkten. Tålamod!
Även om det kan vara otroligt lockande att kolla den läckra skorpan på din biff eller kolla om ditt stekta ägg är klart, måste du ha gott om tålamod nu!
Just nu är Maillard-reaktionen i full gång, vilket ger dina proteiner den läckra skorpan - och så fort detta händer kommer din mat att släppa från pannan av sig själv.
7. Kommer god smak att gå till spillo?
Om du har följt dessa tips hittills kommer du förhoppningsvis att sitta kvar med perfekt tillagad mat som lätt släpper från pannans yta.
Det kommer dock fortfarande att finnas ställen på pannan där protein har fastnat.
Det här är vad vi kallar fond, och det kan ge dig mycket fantastisk extrasmak.
Så varför inte testa att göra en läcker pannsås med din fond medan ditt kött ändå vilar?
Redo att komma igång?