What is the difference between a baking stone and a baking steel?

Vad är skillnaden mellan en baksten och ett bakstål?

Hög och explosiv värme är avgörande för att dina bakverk ska utveckla en krispig skorpa. Både en baksten och ett bakstål kan lyfta din bakning genom att absorbera ugnens värme och överföra den till brödet.

Men vilken av de två gör detta bäst – och vad bör du tänka på innan ditt köp?

I det här inlägget kommer vi att utforska alla för- och nackdelar med dessa två bakverktyg så att du kan få insikt i vad som passar dina behov bäst.

Vad är en baksten?

En baksten är en tjock stenplatta, ofta gjord av keramik eller sten, som används för att baka bröd eller pizza. Bakstenar kan variera i storlek och form, men de är vanligtvis rektangulära eller runda för att passa på ugnsgallret.

Fördelar med bakstenen

Pris: Bakstenen är ett budgetvänligt alternativ till bakstålet – då det generellt sett är billigare.

Vikt: På grund av sin konstruktion i sten eller keramik är bakstenen lättare och lättare att flytta runt än bakstålet.

Underhåll och rengöring: Bakstenen är lätt att använda, underhålla och rengöra. Efter användning kan den helt enkelt tvättas med vatten och tvål - och det finns aldrig en rädsla för att bakstenen rostar.

Nackdelar med bakstenen

Värmeegenskaper: Bakstenen har inte samma värmeledningsförmåga som ett bakstål, vilket resulterar i längre förvärmningstid och dålig värmeöverföring under gräddningen. Dessutom håller bakstenen inte värmen lika bra, vilket innebär att dess temperatur sjunker när den kalla degen träffar ytan. Resultatet är en blek och mindre krispig skorpa på dina bakverk.

Hållbarhet: På grund av sin konstruktion i keramik eller sten är bakstenen benägen att spricka eller spricka med tiden. Detta begränsar dess livslängd.

Vad är ett bakstål?

Ett bakstål är en tjock plåt av stål, ofta kolstål, som används för att uppnå professionella bakresultat i din egen ugn. Bakstålet är känt för sin utmärkta förmåga att absorbera och leda värme.

Fördelar med bakstålet

Värmeegenskaper: Bakstålet har extraordinära värmeegenskaper, vilket resulterar i snabb uppvärmning, jämn värmefördelning och en fantastisk förmåga att hålla värmen. Bakstålet leder värme snabbare än bakstenen – och det är nyckeln till en krispig skorpa på dina bakverk.

Hållbarhet: Med bakstålets konstruktion i 6 mm kolstål är det ett extremt tåligt verktyg som är motståndskraftigt mot brott och skador. Detta säkerställer livslång användning.

Nackdelar med bakstålet

Pris: Jämfört med bakstenen är bakstålet vanligtvis dyrare, vilket kan avskräcka vissa och få dem att välja det billigare alternativet. Men dess hållbarhet är värt att överväga. När du köper ett bakstål håller det hela livet.

Vikt: Den tjocka stålkonstruktionen ger fantastiska värmeegenskaper och livslång hållbarhet, men det gör också bakstålet tungt och svårare att ta ur och sätta in i ugnen. Vårt bakstål är dock lyckligtvis lättare att hantera med det bekväma handtaget.

Underhåll: Bakstålet är lätt att använda och underhålla men, till skillnad från bakstenen, behöver det beläggas med olja var sjätte månad. Bakstålet kan inte tvättas med vatten och tvål eftersom det framkallar rost. Läs hur du sköter och underhåller bakstålet här→

Så vad ska du välja?

Valet mellan en baksten och ett bakstål beror på dina individuella behov och preferenser. Om du letar efter ett verktyg som kan lyfta din bakning till nya höjder och hålla en livstid, då är bakstålet definitivt det bästa valet för dig.

Om du är ute efter ett mer budgetvänligt alternativ som är lättare att hantera och underhålla - men inte har något emot att kompromissa med värmeegenskaperna - då är bakstenen valet för dig.

Utforska bakstålet här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke