Bläckfisk är inte en vanlig ingrediens i danska kök, men här serveras den tillsammans med grillad romansallad i en version som alla kan njuta av. Detta recept är utvecklat av Christian F. B. Puglisi, kock och restauratör på Bæst och Mirabelle.
Receptet är uppdelat i steg, men du kan förbereda både romansalladen och bläckfisken samtidigt, precis som Christian Puglisi gör i videon. Om du lagar större mängd, utnyttja den stora grillpannan genom att fylla den med romansallad.
Se receptet på danska här
Ingredienser
För 2 personer
250 g dansk bläckfisk
2 hjärtan romansallad
2 vitlöksklyftor
1 msk kapris
2 msk ströbröd
En näve basilika
2 msk klarifierat smör – eller använd en neutral olja
Citron
Salt
Instruktioner
Grillad Romansallad
Värm långsamt upp en grillpanna till medelhög/hög värme.
Skär bort roten på romansalladen och dela varje huvud i halvor.
Tillsätt 1 msk klarifierat smör i pannan när den är varm, följt av romansalladen med den platta sidan nedåt. Strö över salt.
När ena sidan är gyllenbrun och karamelliserad, vänd salladen och stek kort på andra sidan, ta sedan bort från pannan.
Bläckfisk
Förbered och rengör bläckfisken så att du får en fin bit. Skär bläckfisken i mindre bitar och ritsa ytan i ett rutmönster – se videon för instruktioner.
Hacka vitlöken fint och krossa kaprisen.
Värm en panna tills den är mycket varm. Tillsätt 1 msk klarifierat smör och låt det bli varmt.
Lägg i bläckfisken i den heta pannan, salta och låt steka.
Tillsätt kapris och vitlök och fräs snabbt bläckfisken.
Ta av bläckfisken från pannan.
Uppläggning
Skär den grillade romansalladen i stora bitar. Blanda med bläckfisk och lite citronjuice.
Lägg upp och garnera med ströbröd, mer citronjuice och färsk basilika.