Thomas Rode ger dig här ett recept på gös med olika sorters lök – en smakrik rätt med lätt gös och lök som karamelliserats och blivit söt.
Om du tillagar rätten på en stor stekpanna som Thomas Rode kan du laga fisken och löken samtidigt tack vare den stora stekytan. Med bara några få bra ingredienser är detta recept både enkelt att tillaga och imponerande att servera.
Ingredienser
4 portioner
4 x 75 g gösfiléer, noggrant rensade och urbenade
4 nya lökar, rensade från rötter, yttre skal och toppar. Spara topparna.
16 fina vårlökar, rensade från rötter, yttre skal och toppar. Spara topparna.
1 dl olivolja, helst fruktig
1 näve bladpersilja
Valfria aromatiska örter såsom rosmarin, citrontimjan, salvia etc.
1 schalottenlök, skalad och finhackad
2 msk inlagda gurkor, finhackade
Saft från en halv citron
Salt och nymalen peppar
Metod
Såsen
Häll olivolja, lök, persilja och den aromatiska ört du vill smaksätta såsen med i en mixer och mixa tills oljan börjar värmas upp av friktionen. Temperaturen ska vara cirka 53 grader Celsius.
Häll oljan genom en fin sil och låt den rinna igenom.
Tillsätt finhackad schalottenlök och gurka och smaksätt med citronsaft, salt och nymalen peppar.
Lök
Dela de nya lökarna på mitten.
Värm din stekpanna över öppen eld eller på spisen.
Ringla olivolja över den måttligt heta stekpannan och strö flingsalt direkt på stekpannan.
Lägg de delade lökarna på stekpannan med den skurna sidan nedåt.
Låt lökarna steka tills den skurna sidan är karamelliserad och lökarna är nästan mjuka. Vänd dem.
Ringla mer olja på stekpannan och lägg vårlöken på stekpannan. Stek tills de är mjuka och lätt brända.
Gös
Köp färsk gös och förvara den övertäckt i kylskåp över natten.
Krydda fisken med salt och nymalen svartpeppar.
Värm upp din grillpanna över öppen eld eller på spisen.
Strö flingsalt direkt i den heta grillpannan och lägg fisken i med skinnsidan nedåt.
Tryck ner fiskbitarna mot grillpannan med en stekspade och stek på hög värme.
Rör inte fisken förrän all fukt har avdunstat från skinnet och det börjar stelna och bli krispigt.
När fiskköttet börjar bli vitt i kanterna och skinnet är gyllenbrunt, lossa försiktigt fisken och vänd den. Låt den steka i cirka 15 sekunder, ta sedan upp den och låt rinna av.
Servering
Arrangera salladslöken och färsklöken på ett varmt fat eller på tallrikar. Lägg fisken ovanpå med den krispiga skinnsidan uppåt och strö över flingsalt.
Tillsätt lite av såsen runt fisken och servera resten vid sidan om.