Få Thomas Rodes recept på grillad sparris och broccolini: En perfekt sommarrätt som kan avnjutas både som tillbehör eller som en läcker förrätt.
Denna rätt tillagas på en grillpanna över eld, men du kan också använda grillpannan på grillen eller spisen – och du kan till och med servera den direkt från grillpannan.
Ingredienser
För 4 personer
8 tjocka gröna sparris, ansade och skalade
8 tjocka vita sparris, ansade och skalade
8 fina broccolini
Olivolja
Rosmarin
150 g osaltat smör, klarifierat och brynt*
1 röd lök, skalad och finhackad
2 msk vallmofrön
2 msk pistagenötter, grovhackade
Rivet skal från en halv ekologisk apelsin
Lite apelsin- och citronsaft efter smak
Salt och nymalen svartpeppar
* Smält smöret på medelvärme, låt det skumma upp och sakta brynas tills det får en nötaktig doft. Låt det svalna nästan helt innan du silar det.
Gör så här
Grönsaker
Värm grillpannan till medelvärme över eld eller på spisen. Ringla över olivolja och strö på flingsalt och rosmarinkvistar.
Lägg grönsakerna växelvis på grillpannan, låt dem få färg innan du vänder dem, ringla över mer olivolja och krydda vid behov. Tillaga tills de precis mjuknat.
Sås
Värm det brynta smöret, tillsätt sedan den röda löken, följt av apelsinskalet, och sedan vallmofrön och pistagenötter.
Krydda med salt, nymalen svartpeppar och justera med apelsin- och citronsaft.
Servering
Häll såsen över de grillade grönsakerna och ställ grillpannan direkt på bordet på en underlägg.