Sourdough baguettes

Surdegsbaguetter

Baguetter är en säker vinnare på de flesta matbord, oavsett om det är till charkuterier, tapas, eller som tillbehör till huvudrätten. Här är en enkel variant, bakad med surdeg.

Degen är kallhärdad, vilket ger den tid att utveckla smak och en ännu bättre struktur. När du är klar är det bara att vända ut degen på en bräda, skära den i baguetter, grädda så får du varma surdegsbaguetter till middag. De kan även användas till smörgåsar dagen efter, då surdegen håller brödet fräscht och fuktigt längre.

Ingredienser

För 3 baguetter

250 g ljummet vatten

50 g fint Ølandvetemjöl

125 g vetemjöl typ 00

150 g Manitoba vetemjöl

120 g aktiv surdegsförrätt

11 g fint salt

Olivolja

Durummjöl


Instruktioner

Blanda vatten, mjöl och surdegsstarter på låg hastighet i en stående mixer i ett par minuter.

Tillsätt salt och öka gradvis hastigheten. Knåda degen på hög hastighet tills den drar sig bort från skålens sidor och är smidig och elastisk.

Smörj en plastbalja eller -bunke med ett tunt lager olivolja, lägg in degen och låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur tills den har fördubblats i storlek.

Kyl degen i 12-24 timmar.


Lägg ett bakstål på ett galler och förvärm det i övre halvan av ugnen till 240 grader Celsius i en timme.

Vänd ut degen på en bräda pudrad med durummjöl och skär den i tre baguetter. Du kan använda ett bakarskal för att forma dem lite.

Använd ett bakarskal för att överföra dina baguetter på bakstålet och grädda i cirka 20 minuter tills de är gyllene och krispiga.

Njut av dem varma eller förvara dem i en lufttät behållare.


Tips: Degen har en hög återfuktning, så om du bakar på ett vanligt bakplåtspapper är det en bra idé att tillsätta lite mindre vätska i degen.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
Pizza with Parma ham, burrata, and pesto

Pizza med parmaskinka, burrata och pesto

Du kan aldrig gå fel med salt parmaskinka, krämig burrata och färsk pesto. Här fungerar det fantastiskt bra med den klassiska kombinationen av tomatsås och...

Läs mer
Potato pizza with vendace roe and green asparagus

Potatispizza med löjrom och grön sparris

Den normalt ödmjuka potatispizzan har här uppgraderats med både siklöjarom och grön sparris. Utanför säsong kan du ersätta löjromen med kaviar för en riktigt dekadent...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke