Baguetter är en säker vinnare på de flesta matbord, oavsett om det är till charkuterier, tapas, eller som tillbehör till huvudrätten. Här är en enkel variant, bakad med surdeg.
Degen är kallhärdad, vilket ger den tid att utveckla smak och en ännu bättre struktur. När du är klar är det bara att vända ut degen på en bräda, skära den i baguetter, grädda så får du varma surdegsbaguetter till middag. De kan även användas till smörgåsar dagen efter, då surdegen håller brödet fräscht och fuktigt längre.
Ingredienser
För 3 baguetter
250 g ljummet vatten
50 g fint Ølandvetemjöl
125 g vetemjöl typ 00
150 g Manitoba vetemjöl
120 g aktiv surdegsförrätt
11 g fint salt
Olivolja
Durummjöl
Instruktioner
Blanda vatten, mjöl och surdegsstarter på låg hastighet i en stående mixer i ett par minuter.
Tillsätt salt och öka gradvis hastigheten. Knåda degen på hög hastighet tills den drar sig bort från skålens sidor och är smidig och elastisk.
Smörj en plastbalja eller -bunke med ett tunt lager olivolja, lägg in degen och låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur tills den har fördubblats i storlek.
Kyl degen i 12-24 timmar.
Lägg ett bakstål på ett galler och förvärm det i övre halvan av ugnen till 240 grader Celsius i en timme.
Vänd ut degen på en bräda pudrad med durummjöl och skär den i tre baguetter. Du kan använda ett bakarskal för att forma dem lite.
Använd ett bakarskal för att överföra dina baguetter på bakstålet och grädda i cirka 20 minuter tills de är gyllene och krispiga.
Njut av dem varma eller förvara dem i en lufttät behållare.
Tips: Degen har en hög återfuktning, så om du bakar på ett vanligt bakplåtspapper är det en bra idé att tillsätta lite mindre vätska i degen.