Många tycker att det är svårt att göra hembakat pitabröd eftersom de måste ha den karakteristiska fickan i mitten för att rymma läckra fyllningar . Det är dock mycket enklare än du tror, och du tröttnar aldrig på att se dina pitas 'pop' i ugnen.
Om du bakar dina pitas på ett bakstål får du det bästa resultatet då stålets explosiva värme hjälper brödet att jäsa. Fyll dem med dina favoritfyllningar, och om du har några rester kan de enkelt in i frysen för en snabb måltid en annan dag.
Ingredienser
För 10 pitas
600 g Manitoba vetemjöl
20 g jäst
430 g ljummet vatten
18 g fint salt
15 g olivolja
Durummjöl
Instruktioner
Lös upp jästen i vattnet.
Tillsätt olivolja och mjöl och blanda på låg hastighet i en minut med hjälp av en stavmixer.
Tillsätt salt och blanda på låg hastighet i ett par minuter. Öka gradvis mixerhastigheten till max. Blanda tills degen är slät, elastisk och drar bort från skålens sidor.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek i rumstemperatur, ca 2 timmar.
Om du inte har en stående mixer, knåda för hand tills degen är smidig och elastisk.
Placera ett bakstål på ett galler i mitten av ugnen och förvärm ugnen till 250 grader Celsius (480 grader Fahrenheit) när degen är färdigjäst.
Häll upp degen på en yta pudrad med durummjöl. Dela degen i 10 lika stora bitar, ca 100-110 gram vardera. Rulla dem till bollar och låt dem jäsa övertäckta på bänken i 30 minuter.
Rulla ut bollarna till platta pitor, ca 1 cm tjocka. Se till att de har tillräckligt med mjöl på sig så att de inte fastnar och grädda dem på bakstålet tills de har poppat upp och börjat få färg.
Förvara i en lufttät behållare.