Pizza dough

pizzadeg

Hemlagad pizza har blivit allt mer populär, och det av goda skäl: Pizza är en säker vinnare i alla hem, och om du verkligen är sugen så finns det möjlighet att fördjupa dig i en komplicerad process för ett äkta italienskt resultat.

Här är ett recept som alla kan följa och lyckas varje gång. Degen jäser i kylen, där den hinner utveckla smak och glutenstruktur – och sedan kan du låta den stå i kylen tills du är redo att använda den. Pizzorna får en luftig och läcker skorpa med en saftig smula.


Ingredienser

För fyra pizzor

3 g jäst

400 g rumstempererat vatten

615 g tipo 00 vetemjöl

18 g fint salt

Olivolja

Durummjöl


Instruktioner

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt mjölet. När allt mjöl är blandat, tillsätt saltet.

Knåda degen i en stående mixer på låg hastighet i några minuter. Öka hastigheten och knåda degen i 8-12 minuter tills den är smidig och elastisk.

Smörj en plastbehållare med olivolja, lägg in degen och låt den jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.

Lägg degen i kylen i 12-24 timmar.

Häll upp degen på en yta lätt pudrad med durummjöl. Dela degen i fyra lika stora bitar och forma dem till bollar. Låt dem jäsa 1,5 timme täckta på ytan.

Lägg ett bakstål på ett galler högst upp i ugnen, en timme innan degen är färdigjäst. Värm ugnen till maxtemperatur.

När degen jäst färdigt formar du varje boll till en pizza genom att trycka ner den på mitten och sträcka ut den till önskad storlek. Gör en pizza i taget.

Toppa pizzorna med dina favoritpålägg och grädda dem direkt på det varma bakstålet. Du kan baka direkt på bakstålet, men du kan även baka på bakplåtspapper. Om du bakar på bakplåtspapper är det bra att skära av bakplåtspappret så att det inte bränns i den heta ugnen.

Ta ut pizzan ur ugnen när den fått en knaprig botten och bruna fläckar i kanten.

Tips: Behöver du inspiration till vad du ska lägga ovanpå pizzan? Prova något av dessa 3 läckra recept

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
Pizza with Parma ham, burrata, and pesto

Pizza med parmaskinka, burrata och pesto

Du kan aldrig gå fel med salt parmaskinka, krämig burrata och färsk pesto. Här fungerar det fantastiskt bra med den klassiska kombinationen av tomatsås och...

Läs mer
Potato pizza with vendace roe and green asparagus

Potatispizza med löjrom och grön sparris

Den normalt ödmjuka potatispizzan har här uppgraderats med både siklöjarom och grön sparris. Utanför säsong kan du ersätta löjromen med kaviar för en riktigt dekadent...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke