Med ett bakstål kan du ta ditt bakande till nya höjder.
När du får ditt bakstål är det redo för omedelbar användning. Detta eftersom vårt bakstål, till skillnad från andra på marknaden, är inbränt med vegetabiliska oljor som skyddar mot rost och ger en naturlig non-stick-yta. Dessutom är bakstålet utrustat med ett praktiskt handtag som gör det enklare och säkrare att hantera.
Bakstålet är tillverkat i Sverige, mitt i Småland, på en fabrik med över 100 års erfarenhet. Detta är din garanti för ett bakstål av högsta kvalitet som du kommer att ha glädje av resten av livet.
Tillverkat i 6 mm kolstål
Bakstålet är uppkallat efter materialet det är tillverkat av, nämligen stål. Mer specifikt är det tillverkat i 6 mm svenskt kolstål av högsta kvalitet.
Men varför är kolstål så bra?
Kolstål – även kallat järn, plåtjärn eller kolstål – är ett fantastiskt material för att tillverka bakstål eftersom det har en helt unik värmehållning. Detta ger explosiv värme och gör att du kan baka bröd med högre fuktighet – vilket resulterar i en saftigare inkråm och en krispigare skorpa.
Du vet säkert redan att en baksten är ett billigare alternativ till ett bakstål, men vad är egentligen skillnaden?
Kolstål, precis som bakstålet, absorberar värme ungefär 18 gånger bättre än en baksten. Det innebär att när du lägger din kalla deg på ytan sjunker temperaturen på bakstålet inte lika drastiskt som på en baksten.
Resultatet både syns och smakar.
Bakstålet är dessutom mycket mer hållbart. Läs mer om skillnaderna mellan bakstål och baksten här.
Så tillverkas bakstålet
För att säkerställa en jämn toppkvalitet produceras bakstålet på en svensk fabrik med över 100 års erfarenhet.
Först laserskärs kolstålet till en mångsidig storlek på 37 x 33 cm som passar i de flesta ugnar.
Därefter sandblästras ytan för att uppnå en slät finish och för att vegetabiliska oljor ska fästa bättre på ytan.
Slutligen sprayas en unik blandning av vegetabiliska oljor på den sandblästrade ytan, som sedan bränns in i 350 grader i cirka 5 minuter. Ytan mörknar när oljan polymeriseras. Detta skyddar mot rost och gör att ditt bakstål är redo att användas direkt.
Denna process kan du upprepa hemma regelbundet. Vi rekommenderar att du oljar in bakstålet minst en gång var sjätte månad. Läs mer om hur du sköter och underhåller ditt bakstål här.
Funktionellt handtag
Även om det inte är standard att ett bakstål har ett handtag, har vi valt att lägga till ett för att göra det enklare för dig att ta ut bakstålet ur ugnen. Detta gör bakstålet både lättare att lyfta och säkrare att hantera.