How to care for and maintain your baking steel

Hur du sköter och underhåller ditt bakstål

Om du är den lyckliga ägaren till ett bakstål i kolstål, så vet du säkert redan hur enkelt det är att ta hand om och underhålla. Men lika viktigt som bakstålet är för dina krispiga pizzaskorpor, så är det korrekta underhållet av ditt bakstål.

Bakstålet är tillverkat av kolstål, som är ett reaktivt material . Det betyder att om järnet exponeras och utsätts för fukt kan ditt bakstål rosta .

För att göra det så enkelt som möjligt har vi förkryddat bakstålet med vegetabiliska oljor, så att du kan använda det direkt . Men just för att hålla rost borta är det viktigt att behålla det kryddade oljelagret – och att förvara bakstålet torrt och varmt.

I denna enkla guide ger vi dig 3 tips för att vårda och underhålla ditt bakstål.

Tips 1: Rengör med en torr trasa eller borste

Ett bakstål är superenkelt att rengöra efter användning. Faktiskt ännu enklare än de flesta andra köksredskap i din arsenal.

Om du har bakat bröd, bullar eller pizza på ditt bakstål är det superenkelt att rengöra bakstålet efteråt. Du kan enkelt ta bort överflödigt mjöl och smuts med en torr trasa eller en torr borste. Eftersom bakstålet är sandblästrat har det en något sträv yta. Därför är det ofta enklast med en hård borste, men båda fungerar – så det beror på personliga preferenser.

Vad betyder det att bakstålet är sandblästrat? Läs mer om produktion och design här→

Även om det inte händer ofta så kan det förstås också bli mer envisa fläckar på ditt bakstål. Det kan till exempel vara om du har varit lite generös med tomatsåsen på din pizza , så såsen rinner ut på bakstålet.

I så fall bör du torka av bakstålet med en väl urvriden trasa .

Som du förstår är det aldrig nödvändigt att tvätta bakstålet i vatten och tvål , och på samma sätt bör ditt bakstål aldrig gå i diskmaskinen .

Tips 2: Smörj bakstålet med matolja var sjätte månad

Som du redan vet kan bakstålet rosta om järnet exponeras och utsätts för fukt. Därför måste ytan skyddas både genom rätt rengöring efter användning, men också genom en halvårsbehandling .

Lyckligtvis är det enkelt och enkelt och tar inte mer än några minuter .

Precis som du gjorde de första gångerna bakstålet användes, smeta helt enkelt ytan med ett tunt lager matolja och torka av den med en torr, luddfri trasa.
Det är viktigt att inte lägga för mycket olja på, eftersom du annars får ett kladdigt resultat.

Du kan antingen smörja in bakstålet med olja precis innan det ska användas, eller sätta tillbaka det på plats efteråt. Då bränns oljan in nästa gång du använder bakstålet.

Läs mer om hur du ger din bakstålskrydda här→

Tips 3: Förvara varmt och torrt

Lika viktigt som korrekt rengöring och underhåll är, så är förvaringen av ditt bakstål.

Ditt bakstål bör förvaras varmt och torrt , så att det inte utsätts för onödig fukt. Därför rekommenderar vi att du inte förvarar ditt bakstål utomhus - så du bör inte lämna bakstålet på grillen.

Samtidigt är det också viktigt att ditt bakstål är helt svalnat innan du förvarar det, eftersom det annars bildas kondens i lådan eller skåpet. Läs mer om hur du använder ditt bakstål här→

Är du redo att baka? Vi har samlat våra favoritrecept här→

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke