Om du är den lyckliga ägaren av en bakstål i kolstål, så vet du säkert redan hur enkelt det är att ta hand om och underhålla det. Men lika viktigt som bakstålet är för din krispiga pizzabotten, är det rätta underhållet av ditt bakstål.
Bakstålet är tillverkat av kolstål, vilket är ett reaktivt material. Det innebär att om järnet exponeras och utsätts för fukt, kan ditt bakstål rosta.
För att göra det så enkelt som möjligt har vi förbehandlat bakstålet med vegetabiliska oljor, så att du kan använda det direkt. Men just för att hålla rosten borta är det viktigt att underhålla det inbrända oljelagret – och att förvara bakstålet torrt och varmt.
I denna enkla guide ger vi dig 3 tips för att ta hand om och underhålla ditt bakstål.
Tips 1: Rengör med en torr trasa eller borste
Ett bakstål är superenkelt att rengöra efter användning. Faktiskt ännu enklare än de flesta andra köksredskap i ditt kök.
Om du har bakat bröd, bullar eller pizza på ditt bakstål är det mycket lätt att rengöra det efteråt. Du kan enkelt ta bort överflödigt mjöl och smuts med en torr trasa eller en torr borste. Eftersom bakstålet är sandblästrat har det en lätt sträv yta. Därför är det ofta enklast med en hård borste, men båda fungerar – så det handlar om personliga preferenser.
Vad innebär det att bakstålet är sandblästrat? Läs mer om produktion och design här→
Även om det inte händer ofta kan det såklart också finnas mer ingrodda fläckar på ditt bakstål. Det kan till exempel vara om du varit lite generös med tomatsåsen på din pizza, så att såsen runnit ut på bakstålet.
I så fall bör du torka av bakstålet med en väl urvriden trasa.
Som du förstår är det aldrig nödvändigt att diska bakstålet med vatten och diskmedel, och det ska inte heller någonsin läggas i diskmaskinen.
Tips 2: Smörj bakstålet med matolja var sjätte månad
Som du redan vet kan bakstålet rosta om järnet exponeras och utsätts för fukt. Därför måste ytan skyddas både genom rätt rengöring efter användning, men också genom en halvårlig behandling.
Som tur är, är det enkelt och tar inte mer än några minuter.
Precis som du gjorde de första gångerna du använde bakstålet, räcker det med att smörja ytan med ett tunt lager matolja och torka av med en torr, luddfri trasa.
Det är viktigt att inte använda för mycket olja, eftersom det annars kan bli klibbigt.
Du kan antingen smörja in bakstålet med olja precis innan du ska använda det, eller efter användning. Då kommer oljan att brännas in nästa gång du använder bakstålet.
Läs mer om hur du ger ditt bakstål inbränning här→
Tips 3: Förvara varmt och torrt
Lika viktigt som korrekt rengöring och underhåll är, är förvaringen av ditt bakstål.
Ditt bakstål bör förvaras varmt och torrt, så att det inte utsätts för onödig fukt. Därför rekommenderar vi att du inte förvarar ditt bakstål utomhus – så du ska inte lämna bakstålet på grillen.
Samtidigt är det också viktigt att ditt bakstål är helt nedkylt innan du förvarar det, annars bildas kondens i lådan eller skåpet. Läs mer om hur du använder ditt bakstål här→
Är du redo att baka? Vi har samlat våra favoritrecept här→