How to use your baking steel

Hur du använder ditt bakstål

Om du precis har fått ditt nya bakstål - är du ett steg närmare professionella bakresultat, direkt från din egen ugn.

Oavsett om du gör krispiga och luftiga surdegsfrallor eller en krispig pizza - som den du får på den lokala pizzerian - hjälper bakstålet att lyfta dina bakverk till nya höjder.

Men lika viktiga som rätt verktyg är, så är tekniken.

Därför tar vi i det här inlägget dig igenom de viktiga sakerna att tänka på när du använder ditt bakstål.

De första gångerna du använder bakstålet

Även om ditt bakstål kan användas direkt, får du ett bättre rostskydd och nonstick om du ger det flera lager av krydda. Vi rekommenderar att du kryddar ditt bakstål de första 2-3 gångerna du använder det och sedan en gång var sjätte månad efter det.

Innan du börjar ska bakstålet vara helt torrt och fritt från smuts. Belägg bakstålet med ett tunt lager neutral olja - vi rekommenderar druvkärneolja - och torka av det med en torr, luddfri trasa, se till att oljelagret är mycket tunt. Placera sedan bakstålet i ugnen på 240 grader Celsius i en timme för att bränna i oljan. Du kan baka på den direkt efteråt. Läs mer om hur du kryddar ditt bakstål här→

Hur du använder ditt bakstål

Placera bakstålet på gallret i din ugn och värm upp det i 45-60 minuter tills det är helt genomvärmt. Ofta når du bäst resultat genom att placera bakstålet i den övre halvan av ugnen.

Som en allmän regel rekommenderar vi att du förvärmer ditt bakstål med konvektion, men byter till över- och undervärme för att baka dina bakverk. Konvektion ger den mest effektiva värmen, men det är inte optimalt för bakning. Konvektion torkar ut skorpan på din deg, vilket gör att den stelnar innan degen har jäst klart.

Kan du använda ditt bakstål på grillen?

Ja, du kan också använda ditt bakstål på grillen!

En grill är vanligtvis varmare än en ugn, så övervaka temperaturen för att förhindra att ditt bröd brinner.

Bakning av stål och ånga

Har du en ugn med ångfunktion går denna utmärkt att använda i början av gräddningen. Det låter ditt bröd utvecklas och jäsa ännu mer innan skorpan stelnar, vilket ger dig luftigt och gott bröd.

Du kan säkert baka med ånga tillsammans med ditt bakstål, men det är viktigt att bakstålet har fått flera lager av smaksättning för att bättre skydda det mot rost. Efter gräddning med ånga ska bakstålet få torka ordentligt för att förhindra rost.

Ska man använda bakplåtspapper på bakstålet?

Pergamentpapper eller inte? Det beror på vad du bakar.

Din smaksättning hjälper degen att släppa från ytan, men om din deg är väldigt klibbig rekommenderar vi att du använder bakplåtspapper. Det gör det lättare att överföra dina läckra luftiga frallor till bakstålet utan att sticka hål på bubblorna i degen. Dessutom slipper du brända brödrester på bakstålet.

Om du gör pizza kan du säkert baka direkt på bakstålet.

Pizzadegen är inte lika kladdig – och den behöver tillagas i så hög temperatur att bakplåtspappret förkolnar i ugnen. Därför är det bäst att lägga pizzadegen direkt på ditt bakstål.

Behöver du inspiration till vad du ska baka? Prova något av dessa läckra recept

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke