Med ett bakstål kan du uppnå professionella bakresultat i din egen ugn.
Bakstålet håller livet ut, men för att få jämna resultat är det viktigt att bygga upp en bra inbränning från början och underhålla den regelbundet.
Innan du börjar
Bakstålet är förinbränt med vegetabilisk olja, så det är redo att användas direkt. För bättre rostskydd och nonstick-egenskaper rekommenderar vi dock att du ger ditt bakstål inbränning de första 2–3 gångerna du använder det.
I det här inlägget guidar vi dig genom processen steg för steg.
Första gången du bakar
En timme innan din allra första bakning, täck bakstålet med ett tunt lager vegetabilisk olja – vi rekommenderar druvkärneolja. Innan du applicerar oljan, se till att bakstålet är helt torrt och rent från smuts.
- Applicera oljan och torka av den med en torr, luddfri trasa för att fördela oljan jämnt i ett tunt lager.
- Placera bakstålet i ugnen på 240 grader Celsius i en timme för att bränna in oljan.
- Efter en timme i ugnen kan du börja baka på det direkt.
Måste jag olja bakstålet varje gång innan användning?
Vi rekommenderar att du upprepar processen de första 2–3 gångerna du använder bakstålet, men därefter är det inte nödvändigt att olja bakstålet inför varje användning.
För att underhålla din inbränning bör du dock upprepa processen 1–2 gånger per år.
Om du av misstag har tvättat ditt bakstål med vatten och diskmedel, eller om du precis tagit bort rost från ytan, är det också dags att ge bakstålet en ny inbränning.