Köksredskap i rostfritt stål består av olika typer av metall – lager på lager.
Den uppenbara skillnaden mellan 3-ply och 5-ply är förstås antalet lager.
Men vilka andra skillnader finns – och hur mycket spelar antalet lager egentligen roll?
Vi tar dig igenom detta nedan, där vi tittar på både för- och nackdelar med dessa två typer av konstruktioner i rostfritt stål.
Vad är 3-ply rostfritt stål?
Termen 3-ply syftar på en konstruktion i 3 lager.
Dessa tre lager består av två lager rostfritt stål – med en kärna av aluminium som ger goda värmeegenskaper.
Fördelar med 3-ply
- Pris: 3-lagers består av färre lager än 5-ply och är därför också billigare.
- Vikt: På grund av det reducerade antalet lager är 3-ply också något lättare. Det gör redskapen enklare att hantera – och lättare att steka och svänga maten i pannan.
Nackdelar med 3-ply
- Hållbarhet: Eftersom 3-lagers endast består av tre metallager är redskapen också mindre hållbara, då de är mer känsliga för repor och bucklor. Ofta tillverkas dessutom 3-lagers med metall av lägre kvalitet, vilket försämrar både hållbarhet och värmeegenskaper.
- Värmeegenskaper: 3-ply har två lager mindre aluminium än 5-lagers, vilket särskilt påverkar värmeegenskaperna. Dessa grytor och pannor fördelar värmen mindre jämnt, vilket kan resultera i så kallade ”hot spots” där delar av ytan blir varmare än andra. Detta leder till ojämna tillagningsresultat och mat som bränns lättare.
Vad är 5-ply rostfritt stål?
5-lagers rostfritt stål är en kraftfull konstruktion i 5 lager – med 4 olika typer av metall.
Kärnan består av 2 lager rent aluminium med en aluminiumlegering i mitten – vilket ger exceptionella värmeegenskaper.
Utöver det består 5-ply även av två tåliga lager rostfritt stål, som säkerställer en slät och hållbar yta.
Läs mer om 5-ply konstruktionen här→
Fördelar med 5-ply
- Värmeegenskaper: De tre aluminiumlagren i 5-ply ger otroliga värmeegenskaper. Du får perfekt värmeledning och enkel värmekontroll. Dessutom fördelas värmen jämnt i hela grytan eller pannan, vilket resulterar i mer jämn tillagning. Särskilt viktigt om du till exempel lagar risotto.
- Hållbarhet: Med grytor och pannor i 5-ply får du redskap som håller livet ut. Ytan i rostfritt stål är otroligt hållbar och de tre aluminiumlagren säkerställer en stark konstruktion.
Läs fler fördelar med att välja 5-ply köksredskap här→
Nackdelar med 5-ply
- Pris: Ofta är 5-ply något dyrare än 3-lagers, på grund av fler lager metall som ofta också är av högre kvalitet.
- Vikt: De två extra lagren – jämfört med 3-ply – gör också redskapen tyngre. Men dessa grytor och pannor är fortfarande otroligt lätta jämfört med till exempel gjutjärn.
Spelar antalet lager någon roll?
Det korta svaret är – ja!
Antalet lager gör enorm skillnad när det gäller värmeegenskaper och hållbarhet.
Det är också därför som professionella kockar svär vid 5-ply.
Även om det lägre priset på 3-lagers kan vara lockande – tror vi att 5-ply är värt varenda krona.
Du får grytor och pannor med otrolig hållbarhet och unika värmeegenskaper som du kan njuta av resten av ditt liv.
Är du redo att uppgradera dina grytor och pannor – för sista gången?