Om du precis har fått hem ditt nya bakstål – då är du ett steg närmare professionella bakresultat, direkt från din egen ugn.
Oavsett om du bakar krispiga och luftiga surdegsfrallor eller en krispig pizza – likt den du får på den lokala pizzerian – hjälper bakstålet till att lyfta dina bakverk till en ny nivå.
Men lika viktigt som rätt redskap är, är tekniken.
Därför går vi i detta inlägg igenom viktiga saker att tänka på när du använder ditt bakstål.
De första gångerna du använder bakstålet
Även om ditt bakstål kan användas direkt, får du bättre rostskydd och nonstick-effekt om du ger det flera lager inbränning. Vi rekommenderar att du bränner in bakstålet de första 2–3 gångerna du använder det, och därefter ungefär var sjätte månad.
Innan du börjar ska bakstålet vara helt torrt och fritt från smuts. Täck bakstålet med ett tunt lager neutral olja – vi rekommenderar druvkärneolja – och torka sedan av det med en torr, luddfri trasa så att oljelagret blir mycket tunt. Placera sedan bakstålet i ugnen på 240 grader Celsius i en timme för att bränna in oljan. Du kan baka på det direkt efteråt. Läs mer om hur du bränner in ditt bakstål här→
Så använder du ditt bakstål
Placera bakstålet på ett galler i ugnen och värm upp det i 45–60 minuter tills det är helt genomvarmt. Ofta får du bäst resultat genom att placera bakstålet i den övre halvan av ugnen.
Som en generell regel rekommenderar vi att du förvärmer ditt bakstål med varmluft, men byter till över- och undervärme när du ska baka. Varmluft ger mest effektiv uppvärmning, men är inte optimal för bakning. Varmluften torkar ut skorpan på degen, vilket gör att den stelnar innan degen hunnit resa sig klart.
Kan du använda ditt bakstål på grillen?
Ja, du kan också använda ditt bakstål på grillen!
En grill blir vanligtvis varmare än en ugn, så håll koll på temperaturen för att undvika att brödet bränns vid.
Bakstål och ånga
Om du har en ugn med ångfunktion är det utmärkt att använda ånga i början av gräddningen. Det gör att ditt bröd kan utvecklas och resa sig ännu mer innan skorpan stelnar, vilket ger ett luftigt och härligt bröd.
Du kan absolut baka med ånga tillsammans med ditt bakstål, men det är viktigt att bakstålet har fått flera lager inbränning för att bättre skydda mot rost. Efter att ha bakat med ånga ska bakstålet torka ordentligt för att undvika rostbildning.
Ska du använda bakplåtspapper på bakstålet?
Bakplåtspapper eller inte? Det beror på vad du bakar.
Din inbränning hjälper degen att släppa från ytan, men om degen är väldigt klibbig rekommenderar vi att du använder bakplåtspapper. Det gör det enklare att flytta dina luftiga och goda frallor till bakstålet utan att förstöra bubblorna i degen. Dessutom slipper du brända brödrester på stålet.
Om du bakar pizza, kan du absolut baka direkt på bakstålet.
Pizzadeg är inte lika klibbig – och den ska bakas på så hög temperatur att bakplåtspapperet skulle förkolna i ugnen. Därför är det bäst att lägga pizzadegen direkt på bakstålet.