Rost på bakstålet är helt normalt och, som tur är, väldigt lätt att ta bort.
Så oroa dig inte! Om du har rost på ditt bakstål behöver du inte vara orolig för att det är förstört.
I den här guiden visar vi våra tre metoder för att ta bort rost från ditt bakstål.
Varför tre metoder? Kanske undrar du.
Ditt bakstål har förbehandlats med olja (inbränning). Vi vill ta bort all rost från bakstålet samtidigt som vi behåller så mycket av inbränningen som möjligt.
Därför kan du börja med metod 1 (den mildaste) och fortsätta om du inte kan få bort all rost.
OBS: Det är mycket viktigt att ta bort all rost!
1. Saltmetoden
Den mildaste av de tre. Du behöver grovt salt och lite olja.
Den här metoden är perfekt för att ta bort små rostfläckar på bakstålet.
Så här gör du:
- Strö lite grovt salt och lite olja över rostfläcken.
- Gnugga in din "pasta" på rostfläcken med cirkelrörelser. Använd en bit hushållspapper eller en mjuk trasa.
- Belägg ytan med ett tunt lager smaklös olja och ställ tillbaka bakstålet (eller använd det direkt).
2. Skurmetoden
En något kraftigare metod där du behöver en skursvamp, stålull eller liknande. Detta är en bra metod om du har lite större rostfläckar.
Så här gör du:
- Gnugga rostfläcken i cirkelrörelser med din skursvamp eller stålull.
- Skölj bakstålet i varmt vatten och tvål och upprepa första steget tills all rost är borta.
- Ge ditt bakstål en ny inbränning för att skydda det mot mer rost. Läs hur du inbränner ditt bakstål här→
Se till att bakstålet är helt torrt innan du ger det en ny inbränning.
3. Vinägermetoden
Finns det fortfarande rost på ditt bakstål?
Då är det dags att hitta lite vinäger.
När du använder denna metod är det MYCKET viktigt att du inbränner bakstålet efteråt för att skydda ytan från ny rost.
Så här gör du:
- Blanda lika delar vatten och vinäger i en skål och lägg ner ditt bakstål i skålen.
- Gnugga ytan igen med cirkelrörelser.
- Skölj bakstålet i varmt vatten och tvål och upprepa första steget tills all rost är borta.
-
Inbränn ditt bakstål igen!
Varför du bör inbränna ditt bakstål igen efter att ha tagit bort rost
När du tar bort rost från ytan på ditt bakstål tar du även bort en del av det skyddande oljelagret som skyddar mot framtida rost och ger bakstålet dess naturliga non-stick egenskaper. Det är därför viktigt att bygga upp inbränningen på ditt bakstål igen. Vi har satt ihop den här guiden för att hjälpa dig med detta. Kortfattat innebär det att applicera ett tunt lager olja på ytan och sedan bränna in det, vilket härdar oljan.