An introduction to the different kitchen knives

En introduktion till olika köksknivar

Här hos Gastrotools hittar du ett brett utbud av kökknivar. Men när bör du använda en allkniv istället för en skalkniv? Och kan jag använda en grönsakskniv till annat än att hacka grönsaker?

Du hittar svaren på alla dessa frågor och fler här.

Kockkniven – kniven du kan använda för 90 % av allt dagligt köksarbete

Kockkniven är kökets motsvarighet till en schweizisk armékniv. Du kan använda den till nästan allt köksarbete. Beroende på vilken kockkniv du har, är bladet mellan 15 och 30 centimeter långt och har en ‘rak’ rygg. De flesta kockknivar har ett rejält handtag som gör kniven bekväm att hålla under längre tids användning.

Hos Gastrotools säljer vi två olika kockknivar. Den mycket ‘klassiska’ Gyuto-kockkniven och den asiatiska kockkniven, Santoku-kockkniven.


Du kan använda kockknivar för 90 % av allt arbete i köket, men du kommer oftast att använda den till skäruppgifter där du använder en gungande rörelse med kniven. Det innebär att du placerar knivbladet på skärbrädan och sedan använder det breda bladet för att rulla det över knogarna.

Kockkniven är den första kniven du bör investera i om du vill ha lite bättre utrustning i köket än vad du har idag.


Allkniven – en hybrid mellan örtkniv och kockkniv

Om vi tittar på allkniven, är det en något ovanlig kniv som bäst kan beskrivas som en hybrid mellan en örtkniv och en kockkniv.

Vår modell har ett 12-centimeters blad, vilket gör den idealisk för att hacka lök och skära grönsaker, men den kan också användas för att bena ur fågel, filéa fisk och arbeta med råvaror för hand, precis som du skulle göra med en örtkniv.

Den är mindre än en kockkniv, vilket för många gör den lättare att arbeta med i köket, och är därför ett bra alternativ till den mycket mångsidiga kockkniven.


Skalkniven – din bästa vän vid arbete med grönsaker

En skalkniv är utformad för arbete som görs för hand. Med ett 9 cm långt blad är den lätt att hantera, vilket gör det enkelt att stå med örter och grönsaker och skära dem i mindre bitar eller skära frukt.

Det sagt, så kan du även enkelt använda en skalkniv för arbete på skärbrädan.

 

Grönsakskniven – perfekt för skäruppgifter

Om du aldrig har hållit i en grönsakskniv tidigare, kan du snabbt bli överväldigad av dess något skrämmande utseende. Men av alla knivar du någonsin kommer att stöta på, är grönsakskniven den säkraste, eftersom den inte har någon vass spets.

Grönsakskniven har ett brett blad som är 18 centimeter långt, vilket gör skäruppgifter enkla. Med ett lätt gungande blad är det lätt att hålla bladet på skärbrädan och stödja det mot knogarna.

Slutligen är det värt att nämna att det stora, breda bladet gör kniven extra lätt att använda för dem som är ovana i köket.


Trancherkniven – en mångsidig kniv som kan användas till mer än att bara skära

En trancherkniv är typiskt känd som kniven du använder för att skära. Men det är lite synd.

Med ett långt, smalt blad och ett lätt gungande blad kan din trancherkniv användas lika bra för att skära grönsaker som din kockkniv.

Utbenskniv – för att skära fisk, fågel och kött

Vi nämnde detta med allkniven, men om du vill ha det riktiga verktyget för att bena ur fågel och fisk, behöver du en utbenskniv.

Den är gjord för ett enda syfte – att bena ur och filéa råvaror. Den har ett smalt, böjt blad och, till skillnad från till exempel allkniven, är den helt stel, vilket gör att den känns helt säker i handen när du bena ur kött.

 

Brödkniv – ett måste i varje hushåll

Ja, brödkniven behöver ingen introduktion. En brödkniv har ett typiskt tandat blad som mäter 15–22 cm (vår är 21 cm) och används för att skära i bakverk. Det tandade bladet gör att kniven enkelt skär igenom skorpan och skär precist utan att förstöra insidan av det du skär.

Som du säkert förstår finns det ett antal knivar som överlappar varandra och kan användas för olika funktioner. Av denna anledning har vi också skapat olika knivset för att täcka olika behov. Se alla våra knivset här.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer