These are the tools you need in your kitchen

Det här är verktygen du behöver i ditt kök

När du är passionerad om matlagning är det lätt att ryckas med av all den spännande utrustning som finns till köket. Men ju mer erfaren du blir, desto mer inser du att du använder samma verktyg om och om igen.

Så för att spara både tid och pengar, här är en lista över de mest väsentliga redskapen du behöver i ditt kök.


Kom ihåg – det är bättre att köpa färre, men bättre kvalitet. Du kommer att vara lyckligare i längden.


En bra kockkniv – din bästa vän i köket

För en kock är kockkniven en förlängning av armen – och det är det verktyg de tillbringar mest tid med i köket. Så gör dig själv en tjänst och investera i en bra kockkniv som är vass och ligger bekvämt i handen.

Du kan använda den till nästan alla skäruppgifter, och om du tar väl hand om den, får du en kniv för livet.

Om jag skulle rekommendera en kniv att investera i, skulle det vara vår Gyuto kockkniv. Med 67 lager och hård kärnstål håller den sig otroligt vass, och dess gungande blad gör arbetet i köket till en barnlek.


En bra keramisk brynstål

Det här verktyget är lite som en förlängning av ovanstående – och vi har till och med skrivit en hel artikel om varför du ska investera i en brynstål, så vi håller det kort.

Om du vill vårda och ta hand om dina knivar behöver du hålla dem vassa. Det enklaste sättet är att ge knivarna några drag på en hård brynstål. Det skyddar eggens skärpa och gör att du inte behöver slipa knivarna lika ofta.


En bra stekpanna som bara blir bättre med tiden

Som nämnts i början av artikeln, är det bättre att köpa mindre men bättre. Och när du väl har en bra kockkniv, är nästa steg att investera i en bra stekpanna.

När jag säger en bra stekpanna menar jag inte en från stormarknaden med ett tjockt lager teflon.

Nej.

Jag menar en stekpanna som kan bli riktigt het, gå in i ugnen och ge ditt kött den perfekta karamelliseringen. En panna som bara blir bättre varje gång du använder den.


En stadig träskärbräda

En stadig skärbräda är ett måste för alla kök som vill trolla fram en läcker måltid.

I rubriken skriver jag en stadig träskärbräda. Det är ingen slump.

Oavsett hur praktisk en billig, tunn plastskärbräda kan vara, finns det en anledning till att du inte ser dem i restaurangkök.

Plastskärbrädor glider runt på bänken och kan göra dina knivar trubbiga.

Investera istället i en tjock skärbräda av bra träslag som ek eller valnöt. Du kommer inte ångra dig.


En mortel eller kryddkvarn (och bra kryddor)

Bekvämlighet är inte alltid lika med bra smak. Det bästa exemplet på detta, efter frysta pizzor, är kryddor.

Skaffa en bra mortel och börja krossa färska kryddor i den istället för att använda färdigköpta kryddor från affären. Eller hitta en kryddkvarn som kan användas till mer än bara salt och peppar.

En bra mortel eller kryddkvarn håller livet ut, och du får genast mycket mer smak i maten.


Bonus: En allkniv

Om en kockkniv inte räcker riktigt till, ta en titt på den mångsidiga allkniven, som kan användas som örtkkniv, men också klarar av vissa skäruppgifter där kockkniven är lite för stor.

Med ovanstående set kan du inte gå fel. Grytor, durkslag, saltkar och mycket mer är förstås också en del av ditt kök, men det tar vi i en separat artikel.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Five questions and answers about cast iron casseroles

Fem frågor och svar om gjutjärnsgrytor

Vi ställde fem viktiga frågor om emaljerade gjutjärnsgrytor till Julius Schiller, grundare av Gastrotools och mannen bakom utvecklingen av våra produkter i samarbete med tillverkare...

Läs mer
Where a pan is made: A visit to Franco's workshop

Var en panna tillverkas: Ett besök i Francos verkstad

Strax utanför den italienska staden Como – en kort avstickare från en trafikerad väg – står en byggnad som inte väcker särskilt mycket uppmärksamhet. Men...

Läs mer