What is Carbon Steel?

Vad är kolstål?

Kolstål – även känt som plåtjärn, järn och kolstål – är ett fantastiskt material för stekpannor.

Under en tid glömdes kolstålspannor bort till förmån för moderna non-stick-pannor, men idag börjar fler och fler se fördelarna med detta material när de väljer ny stekpanna – kolstålspannor är fantastiska och utvecklar en naturlig non-stick-yta fri från kemikalier.

Så, vad är kolstål?

Kolstål kombinerar de bästa egenskaperna från gjutjärn och rostfritt stål. Det väger nästan hälften så mycket som gjutjärn och har samma fantastiska värmeegenskaper, vilket innebär att pannan lagrar värme, kan steka på höga temperaturer och har utmärkt värmekontroll. Samtidigt kan du bygga upp en naturlig non-stick-yta genom att bränna in pannan ordentligt – och kolstålspannor blir bara bättre med åren, ju mer du använder dem.

Högre stektemperaturer gör att du kan få en perfekt stekyta på kött eller grönsaker, och om du tar hand om pannan kommer den hålla hela livet.

Kolstål/järnpannor består av 99% järn och 1% kol.

När du får din kolstålspanna kommer den att vara silverfärgad, men så fort du gör den första “inbränningen” – alltså behandlar pannan och bränner in olja – blir pannan mörkare.

Vilken färg ska kolstål ha?

Ju oftare du lagar mat och ju bättre inbränning du byggt upp, desto bättre blir din panna. Det syns på färgen som blir mörkare. Med tiden kommer din kolstålspanna att gå från silver till mörkbrun till svart eller mycket mörkgrå. Det är ett gott tecken eftersom det visar att pannan byggt upp ett bra polymeriserat oljeskikt, som är pannans naturliga non-stick-beläggning.

Pannan kan ändra färg under resans gång – och det är helt okej. Det beror mycket på vilken typ av mat du lagar, hur du behandlat pannan och hur länge du haft den. Det är charmen med kolstål – varje panna är unik.

Läs vår guide om inbränning av kolstål

 

Är kolstål säkert för matlagning?

Under de senaste åren har skadliga ämnen hittats i moderna stekpannor med syntetiska beläggningar. Kolstålspannor består bara av järn och 1% kol – förutom oljan du använder för att bränna in pannan. Det innebär att du får en mer naturlig produkt som är helt säker att laga mat med. Många anser till och med att kolstål är ett av de hälsosammaste materialen att laga mat i och kan hjälpa till att säkerställa att du får i dig tillräckligt med järn i kosten.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS

Vad är skillnaden mellan emaljerat och obehandlat gjutjärn?

Emaljerat gjutjärn och obehandlat/rått gjutjärn har samma kärna, men skiljer sig åt avsevärt när det gäller hur du ska använda och sköta dem. Om du...

Läs mer

Fünf Gerichte, die Sie in einem emaillierten Gusseisen-Topf zubereiten können

En emaljerad gjutjärnsgryta är ett köksredskap som kan användas till nästan vad som helst. Den fördelar värmen jämnt, behåller den länge, tål sura rätter och...

Läs mer