Carbon steel-guide: How to build natural nonstick (seasoning)

Kolstål-guide: Hur man bygger naturligt nonstick (krydda)

Har du precis fått en stekpanna i kolstål med posten – eller funderar du på att skaffa en?

Oavsett vilket är det viktigt att börja rätt med denna panna så att du kan njuta av de många fördelarna med detta fantastiska köksredskap!

Läs också: 5 skäl att välja en stekpanna i kolstål

Nyckeln till att komma igång med kolstål är att bygga ett bra initialt lager av "krydda" - behandlingen som säkerställer naturlig non-stick. Våra stekpannor kommer helt råa, vilket innebär att du har kontroll över att bygga den perfekta non-stick-ytan innan du börjar laga mat.

En av de vanligaste frågorna vi får från kunder handlar om hur man korrekt behandlar en järnpanna/kolstålpanna, så vi har skapat en omfattande guide nedan:

Vad är krydda?

För att uppnå en jämn yta som tillagar maten jämnt, förhöjer smakerna och förhindrar att maten fastnar, rostar och korrosion, måste du behandla din nya panna i en process som kallas "krydda" - det innebär att belägga pannan med ett tunt lager olja . Denna olja fyller de små ytporerna i pannan och möjliggör naturlig non-stick.

När du lagar mat kommer fetterna och oljorna i din mat att fortsätta att fylla dessa porer och bygga upp ett lager av polymeriserad olja, vilket skapar en slät yta.

Våra järnpannor har relativt små och grunda porer. Det betyder att du får ett rejält lager efter din första smaksättning och att du får en superlen yta på bara några få behandlingar. I jämförelse har gjutjärnspannor djupa porer, vilket innebär att du behöver mer tid för att bygga upp din krydda för att göra ytan slät.

Din första smaksättning

Din första smaksättning är avgörande för att frigöra den fulla potentialen hos din kolstålspanna. Den goda nyheten är att behandling av kolstål inte är lika svårt som till exempel rågjutjärn.

Det finns många, många sätt att bygga smaksättning. Vi är stora fans av spis-till-ugn-metoden, som ger en perfekt krydda med tekniken nedan:

  • Tvätta din kastrull med varmt tvålvatten och gnugga bort eventuella oljerester. Beläggningen på din nya panna består av torkad olja, som vi applicerar för att skydda pannan och förhindra att den rostar under transporten. Om pannan ser repig ut är det bara den skyddande oljan - den spelar ingen roll och försvinner när pannan är noggrant rengjord och kryddad. Det skyddande lagret av olja är inte skadligt att få i sig – men ta bort så mycket du kan med varmt vatten och tvål, eventuellt med stålull – då har du den bästa utgångspunkten för din smaksättning.
  • Placera din järnpanna på låg värme i 2-3 minuter för att öppna järnets porer och se till att allt vatten ångas bort.
  • Ta av kastrullen från spisen och använd en bit hushållspapper för att applicera ett mycket tunt lager olja över hela inner- och utsidan av kastrullen.
  • Torka av pannan igen med en ny bit hushållspapper för att säkerställa att du har ett mycket tunt lager olja.
  • Ställ försiktigt den oljade formen upp och ner i ugnen, ställ den på mitten av gallret.
  • Sätt på ugnen till 200-230°C. Ugnstemperaturen ska ligga på eller något över rökpunkten för din olja eller vax - vi brukar använda druvkärneolja och värmer ugnen till 220°C.
  • Låt formen stå i ugnen i en timme på 200-230°C.
  • Det kan vara lite rök längs vägen – det är helt okej.
  • Efter en timme, stäng av ugnen och låt pannan stå i ugnen tills den har svalnat helt.
  • Din panna är nu redo att användas – eller så kan du upprepa processen några gånger till om du vill ha en starkare krydda.

OBS: Du kan förvänta dig att din panna ändrar färg när du kryddar den och tillagas på den med tiden. Omfamna processen - det är det som gör din järnpanna annorlunda än alla andra!

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke