Carbon steel vs. 5-ply stainless steel - Guide to frying pans

Kolstål vs 5-lagers rostfritt stål - Guide till stekpannor

Vad är skillnaden mellan kolstål och kokkärl i 5-lager?
Här är de viktigaste skillnaderna.

Om du har arbetat i ett professionellt kök - eller bara ett välutrustat hemkök - är du förmodligen bekant med båda materialen. Både kolstål och rostfritt stål (5-ply) är populära val bland världens bästa kockar eftersom de är otroligt mångsidiga, hållbara och ger fantastiska matlagningsresultat.

Vid en första anblick kan materialen se likadana ut – men skillnaderna är faktiskt betydande. Här är de största skillnaderna mellan kolstål och 5-lagers:

Vad är kolstål?

Kockar runt om i världen har använt stekpannor i kolstål i många år. Man kan tänka sig materialet som en sorts hybrid mellan gjutjärn och rostfritt stål. Liksom gjutjärn består kolstål av kol och järn (99 % järn, 1 % kol) – men kolstål är tillverkat av en plåt, vilket gör stekpannan betydligt lättare än gjutjärn.

Precis som gjutjärn kräver kolstål särskilt underhåll och skötsel - de måste smörjas med olja och brännas före användning för att skydda mot rost och bygga upp en naturlig nonstick-yta. Ytan - eller den naturliga nonstick - byggs upp med tiden och förbättras med åldern.

Varför ska jag välja kolstål?

Det finns många goda skäl till varför kockar över hela världen svär vid kolstål.

 • Hållbarhet: Konstruktionen av kolstål, bestående av järn och kol, tål höga temperaturer, vilket gör pannan perfekt för matlagning inomhus och utomhus - på alla typer av spisar, grillen eller till och med över eld. Om du tar hand om din stekpanna av kolstål kan den gå i arv i generationer.
 • Lättare vikt: Jämfört med gjutjärnspannor är kolstål mycket lättare – en 24 cm lång panna väger cirka 1,2 kg, vilket gör den lättare och bekvämare att hantera vid matlagning.
 • Temperaturkontroll: Kolstål reagerar snabbare på temperaturförändringar jämfört med gjutjärn, som å andra sidan håller värmen under lång tid - ger dig ultimat värmekontroll och gör att du enkelt kan växla från att steka dina biffar i hög temperatur till att tillaga kl. lägre temperatur - utan att bränna maten.
 • Mångsidighet: Oavsett om du lagar mat på spisen, i ugnen eller på grillen, klarar kolstål uppgiften. Kolstål tål höga temperaturer (650 grader Celsius) och kan användas på alla värmekällor – inklusive eld. När pannan är väl kryddad och har byggt upp en solid patina med tiden kan du laga nästan vad som helst - men precis som gjutjärn bör du undvika sura ingredienser som tomater, vin och citrus, eftersom de kan ta bort den naturliga nonstick-ytan du har byggts upp med tiden. I början rekommenderar vi att du steker feta ingredienser för att bygga upp dess patina – ribeyes och bacon är bra exempel. Och det är en bra idé att använda lite extra fett i början. Du kan också använda kolstål för stekning i olja.

Saker att tänka på:

Precis som med alla andra typer av kokkärl finns det saker du bör tänka på innan du börjar laga mat i kolstål.

 • Undvik vissa ingredienser: Sura ingredienser som citrus, tomater, vinäger och vin kan ta bort din krydda/naturliga nonstick, så du måste börja om med att bygga pannans patina. Pannan går inte sönder, men du måste ge den en ny krydda, så överväg det om du ofta lagar mat med sura ingredienser - t.ex. tomatsås etc.
 • Endast handtvätt: Vi rekommenderar alltid handtvätt av dina köksredskap – men speciellt kolstål kräver öm skötsel, eftersom diskmaskinen helt kan ta bort sin smaksättning med risk för rost. Så rekommendationen härifrån är att rengöra kolstålspannan med varmt vatten och se till att torka den ordentligt efteråt – antingen i ugnen eller på låg-medelvärme på spisen. Se vår städguide här.
 • Behöver kryddas med olja innan användning: "Skrydning" - processen där du smörjer pannan med olja för att skydda mot rost och uppnå naturlig nonstick. Bra saker tar tid – och det gör också en bra krydda på din kolstålspanna. Med tiden kommer den att utveckla en superbra nonstick-effekt, men det kan vara så att du behöver vänta lite innan du använder den till äggröra och fisk.

Vad är 5-lagers rostfritt stål?

Grytor och kastruller i rostfritt stål är fantastiska för matlagning vid höga temperaturer, ger utmärkt stekning – och är otroligt lätta att rengöra. Vår 5-lagers serie består av en femlagerskonstruktion, som kombinerar de bästa egenskaperna hos aluminium och rostfritt stål, så att du uppnår professionella resultat – utan att maten bränner sig.

De 3 mittersta lagren av aluminium ger perfekt värmekontroll och fördelar värmen jämnt och snabbt i hela pannan. Det yttre lagret av rostfritt stål gör pannan perfekt att använda på induktion – och samtidigt otroligt lätt att rengöra och underhålla.

Fördelar med 5-lagers rostfritt stål

Det är ingen slump att 5-ply används på världens bästa restauranger.
Fördelarna är många:

 • Hållbarhet: De yttre skikten av rostfritt stål gör 5-lagers grytor och kastruller extremt hållbara och motståndskraftiga mot repor, rost och allt de kan utsättas för under matlagning under hela livet.
 • Design: Vår 5-lagers serie är utvecklad utifrån kraven från landets bästa kockar. Det är därför du får ett brett utbud av professionella detaljer som den stängda hällkanten och det ultrabekväma CoolGrip-handtaget som håller sig svalt. Läs mer om designen här.
 • Temperaturkontroll: Aluminiumkärnan ger fantastisk värmefördelning i hela pannan. Det gör att du enkelt kan styra temperaturen utan att maten bränns. Det gör den också otroligt lätt att rengöra.
 • Mångsidighet: 5-ply är ditt "go-to"-material i köket och bör vara kärnan i din samling. Du kan använda 5-lagers till allt från perfekta biffar till sammetslena såser (som inte går åt). Och du kan enkelt göra pastasåser med sura ingredienser (t.ex. tomatsås).

Saker att tänka på:

Det finns många goda skäl att välja 5-lagers. Men det finns också några saker att vara uppmärksam på när du kliver in i köket.

 • Underhåll: Rostfritt stål / 5-lagers har ingen nonstick-beläggning eller kryddor. Det betyder förstås att du inte behöver oroa dig för att byta pannan bara för att beläggningen slits av. Men det betyder också att du måste vara uppmärksam på din teknik – både när du steker och städar pannan. Varmvatten och tvål sköter den dagliga städningen. Om pannan får kalk eller andra fläckar kan den ofta tas bort med lite vinäger blandat med lite bakpulver.
 • Yta: Du kan definitivt tillaga ägg och fisk på 5-lager, men eftersom pannan inte har en nonstick-beläggning behöver den värmas upp innan användning - och då måste du komma ihåg att använda en bra matolja (druvkärneolja eller rapsolja) olja fungerar bra) - se hur enkelt det kan göras här.
 • Vikt: 5-lagers är generellt sett tyngre jämfört med billigare stålpannor eller nonstick-pannor - även om det är den tjocka konstruktionen från bas till kant som ger de fantastiska egenskaperna bör du vara medveten om att den är tyngre jämfört med rena aluminiumpannor eller billiga stålpannor .

Vad ska du välja?

Om du är osäker på om du ska välja kolstål eller 5-lager, är vår allmänna rekommendation att se de två produkterna som komplementära – inte konkurrenter. Båda materialen ger otroligt bra värmefördelning och temperaturkontroll, kan användas på alla spisar eller i ugnen och är otroligt mångsidiga.

5-ply är det självklara valet som kärnan i din samling när du väl bemästrat stektekniken – medan kolstål kan ses som ett naturligt nonstick-alternativ till dina gamla nonstick-pannor. Samtidigt är kolstål det självklara valet om du vill använda pannan på grillen eller över eld.

Med båda typerna är din köksarsenal väl täckt för livet.

Utforska alla kastruller och stekpannor →

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke