Cutting boards made of wood or plastic - Which is best?

Skärbrädor av trä eller plast - vilket är bäst?

Skärbrädan är ofta ett förbisett verktyg i köket: "En skärbräda är bara en skärbräda." När du arbetar med en skärbräda av dålig kvalitet eller fel material kommer du snabbt att märka vilken betydande påverkan skärbrädan faktiskt har på matlagningen. Förutom knivar kan skärbrädan vara ett av de viktigaste verktygen i köket.

Ett av de mycket omdiskuterade ämnena när det kommer till skärbrädor är valet av material. De flesta skärbrädor är antingen gjorda av trä eller plast, men vilket är bäst?

I den här artikeln kommer vi att försöka förse dig med information för att fatta rätt beslut om vilken typ av skärbräda som ska pryda ditt kök, och vi kommer att fördjupa oss i varför vi har valt att tillverka våra egna skärbrädor i FSC-certifierad ek.

Hygien

Intuitivt skulle många föreställa sig att en skärbräda i plast är det mest sanitära valet. Tankegången kan vara att en skärbräda i plast har en mindre porös yta som är mindre mottaglig för bakterier eller kanske att den är lättare att rengöra.

Enligt vetenskapen ( källa 1 , källa 2 ) visar det sig att det är tvärtom. I studier om skärbrädornas hygien får du tre intressanta svar:

Vetenskapens svar 1 : 99,9 % av alla bakterier är borta efter 3-10 minuter på en skärbräda av trä

Vetenskapens svar 2 : Bakterier trivs och kan föröka sig på skärbrädor av plast (om de inte saneras)

Vetenskapens svar 3 : Ekträ är bäst på att bekämpa bakterier

Förklaringen är faktiskt logisk:

  1. Trä absorberar vattnet som bakterier behöver för att överleva

  2. Trä producerar sitt eget naturliga antibakteriella försvar, som det använder för att skydda sig mot bakterier i naturen

När det kommer till skärbrädornas hygien är en skärbräda av trä det fördelaktiga valet.

Skärbrädans hållbarhet

En annan fundering när det kommer till val av skärbräda är förstås skärbrädans hållbarhet. Medan skärbrädan i plast kommer att slitas ut, tappa färg och skeva, kan en skärbräda av trä hålla i många år utan att förlora sitt attraktiva utseende eller funktion.

Trä är ett mycket tåligt material som tål mycket slitage. Men om din skärbräda av trä får djupa skåror och repor, kan den alltid slipas med fint sandpapper och beläggas med ett lager livsmedelsgodkänd olja för att få den att se ny ut igen. När en skärbräda i plast är utsliten finns det inget att göra.

Hållbarheten hos dina knivar

En skärbräda i trä har en yta som är mycket lämplig att skära på. Träet skapar en mjuk yta som är skön att skära på, utan att vara så mjuk att knivarna fastnar eller ger motstånd. Denna yta är skonsam mot dina knivar och hjälper dem att hålla sig vassare längre.

Vissa skärbrädor i plast kan hittas med samma hårdhet som skärbrädor i trä, men sådana fall är sällsynta, och oftast blir skärbrädorna i plast antingen för mjuka eller för hårda, vilket båda kommer att slita ut dina knivar.

Estetik

Ett annat viktigt inslag när det kommer till val av skärbräda är det visuella uttrycket. Medan en skärbräda i plast ofta kan se steril ut, har trä en varm lyster och vackert hantverk som framhäver ditt kök.

Var kommer träet ifrån?

Våra skärbrädor är tillverkade av FSC-certifierad ek från europeiska skogar, där varje ekbit är noggrant utvald, kapad och limmad.

Slutsats

När man jämför skärbrädor av trä och plast kommer skärbrädan i trä att vara det bästa valet för många. En skärbräda i trä ger bättre hygien, bättre hållbarhet och ser till att dina knivar håller sig vassa så länge som möjligt. Dessutom är skärbrädor i trä en vacker produkt som kommer att hålla i många år framöver.

Våra skärbrädor finns i två olika storlekar: 30x20 cm eller 45x25 cm , och kan även köpas som ett set här . Den lilla skärbrädan är perfekt för små skär- och skivningsuppgifter, såväl som för servering. Den stora skärbrädan är dimensionerad för att klara alla skäruppgifter i ditt kök.

Läs vår guide till rengöring och underhåll av skärbrädor i trä här

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Guider

RSS
Here's how easy it is to cook in a stainless steel pan

Så här enkelt är det att laga mat i en rostfri panna

Varför är kokkärl i rostfritt stål så populära i professionella kök? 5-lagers rostfritt stål är det mest mångsidiga materialet för köksredskap, eftersom du praktiskt taget...

Läs mer
Care-guide: Oak Cutting Boards

Skötselguide: Ekskärbrädor

En av de största fördelarna med en skärbräda i ek är att den håller i många år om du sköter den ordentligt. Därför är det...

Läs mer

Modtog tips & trick direkt i din indbakke