Kocken och restauratören Christian F. B. Puglisi driver restaurangerna Bæst och Mirabelle, båda inspirerade av det italienska köket. Här delar han med sig av sitt recept på spaghetti ‘ndujanara.
Denna rätt är baserad på den klassiska spaghetti carbonara som vi alla känner till. Men den här gången med en twist tack vare ‘nduja, som ger rätten en rökig och kryddig smak.
‘Nduja är en italiensk kryddig korv med mjuk konsistens, så den kan bredas ut – eller som i detta fall, röras ner i en äggblandning.
Se receptet på danska härIngredienser
För 2 personer
165 g spaghetti
80 g guanciale eller bacon
3 äggulor
1 helt ägg
100 g pecorino
50 g mild ‘nduja – använd mindre om din ‘nduja är stark eller om du föredrar en mildare smak
Salt
Instruktioner
Skär guanciale eller bacon i små tärningar. Lägg dem i en torr panna på låg värme.
Koka upp vatten till spaghettin och salta rikligt. Lägg i spaghettin när vattnet kokar.
Riv pecorino med ett fint rivjärn. Rör ihop äggulor, ett helt ägg, lite salt och den rivna pecorinon. Tillsätt ‘nduja i äggblandningen och rör om.
När guancialen är krispig, ta bort den från pannan men lämna fettet kvar.
När spaghettin har ett par minuter kvar till färdig kokning, flytta över den och lite pastavatten från kastrullen till pannan med guancialefettet.
Låt spaghettin koka till al dente medan pastavattnet reduceras.
Ta bort och spara det mesta av pastavattnet från pannan, stäng av värmen och låt spaghettin ånga en stund i pannan.
Tillsätt äggblandningen och rör om. Tillsätt guancialen.
Justera konsistensen vid behov med det sparade pastavattnet.
Servera på tallrik och strö över extra pecorino.