Recipe with Adam Price - Oklahoma Onion Smash Burger

Recept med Adam Price – Oklahoma Onion Smash Burger

Det finns en stor glädje i att laga mat ute i naturen. Det är fantastiskt att tillaga viltkött nära platsen där det jagats och fällts. Det är också en härlig utmaning – att bara ta med sig det nödvändiga och laga mat över öppen eld.

Den danske tv-kocken och restaurangägaren Adam Price har gett sig ut i det fria med sin stekplatta, där han lagar en Oklahoma Onion Smash Burger med viltkött han jagat själv. Burgaren är enkel att tillaga, full av smak och perfekt för matlagning utomhus.

Ingredienser:

För 4 personer

Smashburgare:

500 gram malen viltfärs (t.ex. rådjur, sika, dovhjort eller kronhjort)

200 gram bacon

1–2 stora lökar per person. I receptet används rödlök, men andra löksorter fungerar också. Traditionellt används vit salladslök.

Pickles – använd amerikanska hamburgergurkor.

Amerikansk cheddar till burgaren

Burgardressing:

3 msk majonnäs

1 msk skyr eller grekisk yoghurt

1 msk ketchup

1 msk barbecuesås

1–2 tsk amerikansk senap

Salt och peppar

Du kan även tillsätta finhackad lök och inlagd gurka om du vill.

Instruktioner:

Finhacka bacon med en kniv och blanda med viltfärsen. Forma till 4 lika stora köttbullar. Ställ åt sidan.

Skala löken och skiva den mycket tunt – helst med mandolin. Den ska vara pappers­-tunn. Pressa ut vätskan med en kökshandduk.

Värm upp din stekhäll eller en stor panna – gärna över öppen eld. Tillsätt lite olja och placera köttbullarna på ytan. Tryck ut dem till tunna burgare med en press eller stekspade. Stek i 3–4 minuter tills de får fin stekyta. Lägg lök på ovansidan av varje burgare och vänd dem. Pressa igen så löken steks in i köttet. Lägg på en skiva cheddar och täck med ett lock eller en liten panna i 30 sekunder – ångan hjälper till att smälta osten bättre.

Bred dressing på underdelen av hamburgerbrödet. Lägg på burgaren med lök och ost, toppa med pickles och lägg på överdelen av brödet, gärna också med dressing eller ketchup. För en starkare variant kan du strö över chilipulver, men det är valfritt – smaken av viltkött bör stå i centrum. Vi borde äta mer viltkött än vi gör idag. Så om du jagar själv, eller känner en jägare, byt gärna ut det klimat­tunga nötköttet mot viltkött.

Hamburgerbröd (Potatisbröd)

Ingredienser:

För 6 bröd

1 paket torrjäst

2 ½ dl ljummen helmjölk

420 g vetemjöl

3 msk strösocker

1 tsk salt

1 ägg

125 g kokt, mosad mjölig potatis

4 msk smält smör (+ extra för pensling)

Instruktioner:

Lös upp jästen i den ljumma mjölken och låt stå i 5–10 minuter tills det börjar bubbla lätt.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt ägg, potatis, smör och mjölk. Knåda degen på låg hastighet i köksmaskin i 5 minuter. Degen är kladdig – tillsätt inte mer mjöl.

Lägg degen i en smord skål, täck med duk och låt jäsa i 1 timme tills den har dubblerats i storlek.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 6 lika stora delar. Forma till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller silikonmatta – med gott om mellanrum. Låt jäsa under en fuktig duk i 45 minuter.

Grädda i 180 grader i 25–30 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler och pensla med lite smält smör. Täck gärna med en kökshandduk under avsvalningen.

← Äldre inlägg Nyare inlägg →

Recept

RSS
Moules frites with green salad

Moules frites with green salad

Moules frites is a timeless classic: fresh mussels, crispy chips – and served with a fresh green salad à la Cardenau. Francis and Victor Cardenau...

Läs mer
Chicken danoise with pickled cucumbers and plums

Kyckling-danois med inlagda gurkor och plommon

I samarbete med familjen Cardenau har vi tagit fram en serie recept som passar perfekt för våra gjutjärnsgrytor. Följ med oss när vi besöker Victor...

Läs mer